Jesień to sezon na przeziębienia, grypy i inne choroby wirusowe.
Dlatego warto zadbać o swoją odporność w tym wyjątkowo trudnym dla nas czasie. Jednakże nie wystarczy pić oleju z czarnuszki czy wziąć garści suplementów diety, aby magicznie wzmocnić odporność.
Sprawa jest bardziej skomplikowana…
Bo z odpornością jest jak ze zdrowym stylem życia, składają się na nią wiele czynników.
Jak sama dobrze wiesz, jeśli jesz byle co i byle jak, a jesteś aktywna fizycznie to zdrowym stylem życia nazwać tego nie można…
Identycznie jest z odpornością, wpływa na nią wiele czynników takich jak:
- zdrowa i zbilansowana dieta,
- regularna aktywność fizyczna,
- odpowiednia ilość snu,
- ograniczenie używek takich jak alkohol i papierosy,
- ograniczenie stresu,
- odpowiednie nawodnienie organizmu,
- odpowiednia ilość witaminy D.
Jak widzisz sama to nie jest takie proste, że wystarczy zjadać główkę czosnku, jabłko czy pić herbatkę i odporność sama się wytworzy…
Również trzeba wziąć pod uwagę, że odporność tak jak odchudzanie to proces…
Nie schudniesz po jednym dniu zdrowych nawyków, tak jak nie zbudujesz odporności w ciągu jednego dnia…
Dlatego pamiętaj o tym, że jeśli od poniedziałku jesz zdrowo, śpisz odpowiednio, nie stresujesz się, nie palisz, nie pijesz alkoholu, a we wtorek jesteś przeziębiona to nie obwiniaj zdrowych nawyków „że nie działają” bo one nie miały prawa jeszcze zadziałać!
A jak powinna wyglądać dieta budująca odporność?
Tak na prawdę to powinna być dobrze zbilansowana dieta, a posiłki powinny być regularnie spożywane.
Co warto jeść, aby wzmocnić odporność i zbilansować swój jadłospis?
- warzywa i owoce! Tak wiem, brzmi banalnie… Ale to one obfitują w witaminy, składniki mineralne i beta karoten! W sezonie jesienno-zimowym śmiało sięgaj po mrożonki, to mit, że tracą wiele swoich wartości odżywczych! Wybieraj szczególnie te warzywa mocno kolorowe takie jak brokuły, marchew, dynia, papryka czy owoce cytrusowe, jabłka, owoce leśne mrożone… !
- warzywa cebulowe, takie jak cebula, czosnek, por czy szczypiorek! Składniki w nich zawarte mają właściwości bakteriobójcze, czyli są naturalnymi antybiotykami! 🙂 Dlatego warto je dodawać do sosów, past czy zup 🙂
- pełnoziarniste produkty zbożowe, czyli ciemne makarony, kasze, pełnoziarniste płatki, ciemny makaron czy pieczywo. Dlaczego? Bo są mniej przetworzone i zawierają więcej cennych mikroskładników! Dodatkowo, dzięki większej zawartości błonnika korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową. A pewnie wiesz, że na odporność również wpływają bakterie jelitowe, dlatego warto o nie zadbać odpowiednią podażą błonnika!
- kiszonki i fermentowane produkty mleczne, to właśnie one również wspierają mikroflorę jelitową i wpływają na odporność! Dlatego warto wdrożyć do swojego menu jogurty, maślanki, kefiry i kiszonki!
- orzechy i tłuste ryby morskie, jako źródło kwasów omega 3, które dzięki właściwościom prozapalnym również wspierają odporność! Dodatkowo tłuste ryby morskie są źródłem witaminy D, której nasza polska populacja w 90% ma niedobory…
- produkty bogate w cynk, u osób z niedoborami cynku obserwowano obniżenie odporności, dlatego warto włączyć do swojego codziennego menu takie produkty jak nasiona roślin strączkowych, tofu, pieczarki i grzyby czy sezam!
Oczywiście warto też, abyś stosowała miód (ale zawsze na zimno! W gorącej wodzie traci swoje prozdrowotne właściwości), chrzan, jeżówkę czy czarnuszkę, jednakże jedząc łyżkę nasion czarnuszki, nie zbudujesz odporności… Bo to są tylko dodatki…
Dlatego zadbaj o całokształt swoich posiłków, a później jak najbardziej można dodawać kolejne składowe, aby jeszcze bardziej wspierać odporność, szczególnie w tych ciężkich czasach.
A czego warto unikać?
- stresu, wiem, to brzmi niewykonalnie, ale stres ogromnie wpływa na odporność… Dlatego zastanów się co Ciebie działa odstresowująco i pomaga zredukować stres i włącz te czynności do swoje życia!
- alkoholu i palenia papierosów!
- cukru i produktów wysoko przetworzonych, które działają niekorzystnie na mikroflorę jelit,
- nadmiaru soli, tutaj też się trochę zdziwiłam, ale rzeczywiście są badania potwierdzające, że nadmiar soli wpływa niekorzystnie na budowanie odporności, więc zamień ją na inne przyprawy szczególnie oregano, tymianek, bazylię, czosnek, rozmaryn!
Dlatego jak widzisz odporność buduje się etapami poprzez zdrowy styl życia!
Jeśli chciałabyś poczytać o suplementacji w budowaniu odporności to zajrzyj koniecznie to kolejnego mojego artykułu oraz rozmowy z dr n. farm. Magdaleną Obrzut znaną jako Doktor Hashi!
Życzę Ci dużo zdrowia i pozytywnej energii w tym trudnym dla nas czasie!
A jeśli wolisz odsłuchać nagrania live niż czytać artykuł to odsłuchaj nagranie z Dietetycznie Zakręconego czwartku, czyli naszych cyklicznych spotkaniach o 21:00 w czwartki na moim Facebook’u lub Instagramie, gdzie opowiadam o tych powodach to wskakuj na nagranie!
Daj mi koniecznie znać czy podoba Ci się ten wpis!:)
Jeśli podobają Ci się tego typu artykuły będzie mi bardzo miło jak go udostępnisz dalej
A jeśli chciałabyś dowiedzieć się więcej o letniej edycji gotowych diet to kliknij tutaj!
Wideo Poradnik to zupełna nowość, coś co sprawia, że nie dostajesz tylko „suchej” diety, lecz także wsparcie motywacyjne, wiedzę i cenne porady, które usłyszałabyś w moim gabinecie!:)
Poradnik to takie odzwierciedlenie konsultacji i porad, które przekazuje swoim podopiecznym, żebyś czuła się zaopiekowana i miała tego motywacyjnego kopniaka ode mnie!:)
Uważam, że to właśnie wsparcie motywacyjne i cenne porady, a nie sucha dieta to ta przysłowiowa wisieńka na torcie gwarantująca sukces i wiarę w swoje możliwości !:)
- Dieta klasyczna, dla osób, które nie eliminują żadnych produktów, jedzą mięso i nabiał.
- Dieta wegetariańska, dla osób, które chcą zacząć lub już jedzą roślinnie, nie jedzą mięsa, ale jedzą nabiał i jaja.
- Dieta dla insulinoopornych, jadłospis stworzony na podstawie niskiego indeksu glikemicznego, przeznaczony dla osób, które chcą poprawić insulinoowrażliwość i powrócić do zdrowia.
Kaloryczności diet są stworzone od 1500 kcal do 2300 kcal, jeśli nie wiesz jaką kaloryczność byłaby odpowiednia dla Ciebie napisz do mnie dietetyczniezakrecona@gmail.com (podaj swój wiek, masę ciała, wzrost, aktywność fizyczną i rodzaj pracy, którą wykonujesz) a ja pomogę Ci dobrać odpowiednią kaloryczność! 🙂
Jeśli nie wiesz jaką kaloryczność wybrać napisz do mnie wiadomość prywatną lub maila dietetyczniezakrecona@gmail.com chętnie pomogę! 🙂