Zdrowe chipsy? I do tego pyszne i chrupiące? Czy to w ogóle możliwe?! Oczywiście, że tak 🙂
Jak raz je odkryjecie, obiecuję, że nigdy nie sięgniecie po sklepowe odpowiedniki 🙂
Boicie się stanie pół dnia w kuchni?
Nic bardziej mylnego!
Wystarczy 10 minut i gotowe 🙂
Od teraz wieczory filmowe czy meczowe nie będą Wam straszne na diecie!:)
Zaraz zabieram się za robienie swojej porcji na dzisiejszy mecz! :)))
Można chrupać do woli i dbać o figurę! 🙂
Bez wyrzutów sumienia!:)))
Jarmuż jest świetnym superfoodsem!
Jak generalnie nie przepadam za takim określeniem, to ten produkt zasługuje na swoje miano! :))))
Jest kopalnią minerałów-potasu, żelaza, wapnia i witamin-A, E, C, K, B1, chlorofilu, flawonoidów, karatenoidów, błonnika oraz źródłem indolo-3-karbinolu i sulforafanu, które mają udokumentowane działanie przeciwnowotworowe.
Te substancje pobudzają procesy naprawcze DNA i chronią przed czynnikami uszkadzającymi nasze komórki, przez co przypisuje mu oraz są silnymi przeciwutleniaczem.
Ze względu na prawdziwą bombę odżywczą powinniśmy stosować jarmuż jak najczęściej! Do koktajli czy smoothie, w postaci surowej lub liiofilozowanej, gdzie „ukryjemy” smak czy w postaci właśnie upieczonych chipsów czy dodatku do sałatki! :)))
Jako chipsy jarmuż mogłabym jeść kilogramami! :))))
Kluczem do idealnej chrupkości chipsów jest ich porządne wysuszenie…
Nie mogą być ani troszkę mokre, bo zamiast nam się przypiec do się ugotują…
Dlatego muszą być suchutkie i są idealne! :)))
Składniki
paczka jarmużu 🙂
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
mieszanka ulubionych przypraw
odrobina soli
Użyłam następującej mieszanki:
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta oregano
szczypta ostrej papryki
mały ząbek czosnku
odrobina soli i pieprzu
Sposób przygotowania
Zaczynamy od umycia jarmużu, następnie pozbywamy się grubszych łodyg i dzielimy listki na podobną wielkość.
Wrzucamy je do miski.
Do szklanki czy innego naczynia wymieszajcie łyżkę oleju i ulubione przyprawy i świeżo pokrojony lub wyciśnięty czosnek.
Tak przygotowaną mieszankę dodajcie do wcześniej przygotowanych listków i wymieszajcie bardzo dokładnie tak, aby każdy listek był przyprawiony 🙂
Nastawcie piekarnik na termoobieg i na temperaturę 170 stopni.
Gdy piekarnik się ogrzeje piekę chipsy5-6 minut aż będą idealnie chrupkie 🙂
Uwaga! Podczas pieczenia lepiej być w okolicach piekarnika, żeby nic nam się nie spaliło, bo jarmuż bardzo szybko wysycha i szkoda, żeby się takie pyszności spaliły 🙂
Smacznego! :)))
Wartości odżywcze: (ze 100 g jarmużu)
- wartość energetyczna 93 kcal
- węglowodany 3,6 g
- białka 1,9 g
- tłuszcze 7,4 g
- błonnik 2,8 g
Dajcie koniecznie znać jak Wam smakowały jarmużowe chipsy! 🙂
Jeśli jesteście zainteresowani, abym stworzyła Wam indywidualnie opracowany jadłospis pod Wasze smaki ,
jednostki chorobowe i styl życia to kliknijcie obrazem i skontaktujcie się ze mną! 🙂
Zrób ten pierwszy krok w kierunku wymarzonej sylwetki! 🙂
Działam mobilnie na terenie Śląska i Krakowa, stacjonarnie przyjmuję w Tychach i Katowicach
serdecznie zapraszam! 🙂