Czas na kolejny przepyszny, prosty i przede wszystkim bez wyrzutów sumienia deser!
Tym razem czas na szarlotkę! W wersji fit!
Pachnąca, szybko znikająca i idealna na po południową przyjemność do kawy.
Idealna dla wszystkich osób, które są na diecie!
Jeden kawałek to tylko 300 kcal!
Banalnie prosta w wykonaniu, to był mój pierwszy raz jeśli chodzi o szarlotkę i wyszło bosko! :)))
Podobno „jesteśmy tym, co jemy..”
Więc po dzisiejszym przepisie będziemy apetyczne, odchudzone i fit ;)))
Dieta wcale nie musi być niesmaczna, bez smaku i bez słodkości! :)))
Przede wszystkim powinna smakować, wtedy jest łatwa w przestrzeganiu, skuteczna i satysfakcjonująca! :)))
A ta szarlotka jest prawdziwym hitem wszystkich spotkań rodzinnych, świąt oraz uroczystości! 🙂
Polecam Wam ją serdecznie, moi podopieczni są nią zachwyceni! 🙂
Chyba sama ja zrobię, bo rzeczywiście jeden z moich lepszych przepisów!:)
Składniki
Na mus jabłkowy:
około 1,3 kilograma jabłek
sok z 1,5 cytryny
2 -3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki ksylitolu
Na ciasto:
10 łyżek płatków owsianych lub mąki owsianej (100 g)
5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (100 g)
5 łyżek ksylitolu (80 g) lub erytrolu
30 g masła 82%
jajko
2 łyżki jogurtu (50 g)
łyżeczka proszku do pieczenia
Na kruszonkę
40 g masła 82 %
łyżka mąki kokosowej (20 g)
3 łyżki płatków owsianych (30 g)
4 łyżki ksylitolu (60 g)
Przygotowanie
Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do garnka i dusimy przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas
W zależności od rodzaju i smaku jabłek dodajemy sok z wyciśniętych cytryn oraz słodzimy ksylitolem
Dodajemy cynamon, według uznania
Jeśli mus jest wodnisty, redukujemy go
Płatki owsiane mielimy za pomocą blendera i mieszamy z resztą składników na ciasto wyrabiając kulę.
Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę
Do kruszonki również mielimy płatki owsiane, dodajemy mąkę kokosową, masło, ksylitol i łączymy
Połączoną kruszonkę kruszymy, przesypujemy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni na termoobieg
Formę do pieczenia smarujemy masłem (chyba, że mamy silikonową formę to beztłuszczowo),
wyciągamy ciasto z lodówki i równomiernie ugniatamy na formie
Na ciasto nakładamy mus i posypujemy kruszonką
Pieczemy przez około 45 minut, do zarumienia ciasta
Po upieczeniu można zostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku
Uwaga! Ciasto szybko znika !
Należy chronić przed łasuchami 🙂
Smacznego! :)))
Wartość odżywcza 1 kawałka (dzieląc ciasto na 6 sporych kawałków 🙂
wartość energetyczna 395 kcal
węglowodany 78,9 g
białko 6,3 g
tłuszcz 13,4 g
błonnik 7,8 g
Wartość odżywcza 1 kawałka (dzieląc ciasto na 8 kawałków 🙂
wartość energetyczna 304 kcal
węglowodany 59,9 g
białko 4,7 g
tłuszcz 10,5 g
błonnik 5,6 g
Daj mi koniecznie znać czy podoba Ci się ten wpis!:)
Jeśli podobają Ci się tego typu artykuły będzie mi bardzo miło jak go udostępnisz dalej