Jeśli uwielbiacie burgery, kuchnię wegetariańską i jak ja nie boicie się eksperymentów w kuchni to dzisiejszy przepis jest dla Was ! 🙂 Potrzebujecie tylko 20 minut i szczyptę dobrego humoru 🙂 Zapraszam ! :))))
Wege burgery świetnie sprawdzą się jak nie macie za dużo czasu ani ochoty na siedzenie w kuchni i chcecie postawić na prostotę, ale na coś nie banalnego 🙂
Warto raz w tygodniu zrezygnować z mięsa na rzecz warzyw strączkowych, które są bogate w błonnik i związki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo oraz witaminy A, B1,B2, PP i ten przepis sprawdza się tutaj idealnie :))))
W czasach licealnych (jak to szybko zleciało… To było 10 lat temu?! ) byłam wegetarianką i mam wielki sentyment do tej kuchni, obstawiam, że gdybym wtedy miała taką wiedzę odnośnie żywienia jak i gotowania wege jak teraz nie zrezygnowałabym z wegetarianizmu… Teraz z produktów mięsnych zjadam tylko ryby, dlatego wege burgery uwielbiam! 🙂
Kuchnia wegetariańska jest tak niezwykle pyszna i aromatyczna! :))))
I tak oto wpadłam na pomysł, aby spróbować zrobić wege burgery 🙂
Muszę się do czegoś przyznać…Miały być wegańskie…
Ale po godzinie eksperymentowania w kuchni i próby uformowania kotleta, który nie będzie rozlatywał się na patelni, doszłam do wniosku, że bez dodatku jajka się niestety nie da …
….i tak oto powstał wegetariański, nierozlatujący się, pyszny…i…
… szybki* 😀
*No, o ile od razu się założy, że mogą być wegetariańskie to idzie to jak z płatka 😉
Składniki na około 12 kotletów
puszka czerwonej fasoli
puszka bobu
10 łyżek kaszy kuskus
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
olej rzepakowy
2 pomidory
2 szczypty oregano
odrobina chilli
sół
kilka liści sałaty
Sposób przygotowania
1,5 cebuli kroimy i szklimy na patelni z pokrojonym ząbkiem czosnku
Fasolę i bób odsączamy z wody i miksujemy na gładką masę ze szczyptą soli, oregano i chilli
Gdy cebula się zeszkli dodajemy ją do naszej masy
Kaszę kuskus zalewamy odrobiną wody- tak, aby była nasączona, ale nie pływała w wodzie (około 10-12 łyżek wrzątku) i odrobinę solimy
Dodajemy ją i miksujemy wszystko na gładką masę, następnie dodajemy jajko i znowu miksujemy
Następnie formułujemy kotlety i smażymy je na odrobinie oleju ewentualnie na patelni grillowej
Gdy kotlety będą gotowe czas na naszą kulinarną fantazje 🙂
Bułki kroimy i dodajemy nasze ulubione składniki, dodałam pomidora, świeżą cebulę i sałatę 🙂
Świetnie sprawdzi się też sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego, ząbku czosnku, oregano i szczypty soli i pieprzu 🙂
Smacznego! :)))
Wartości odżywcze dla 1 burgera z dodatkami 🙂
- wartość energetyczna 223,4 kcal
- węglowodany 37,2 g
- białka 7,0 g
- tłuszcze 4,7 g
- błonnik 5,0 g
Lubicie wege burgery? :)) Próbowaliście kiedyś? 🙂
Jeśli jesteście zainteresowani, abym stworzyła Wam indywidualnie opracowany jadłospis pod Wasze smaki ,
jednostki chorobowe i styl życia to kliknijcie obrazem i skontaktujcie się ze mną! :))))
Zrób ten pierwszy krok w kierunku wymarzonej sylwetki! :)))
Stacjonarnie przyjmuję w Tychach, Rudzie Śląskiej i Grzawie, a osoby z innych okolic zapraszam do konsultacji online <3
Zapraszam Was też na mojego poprzednie wpisy z przykładowymi jadłospisami w wersji „wszystkożercy” :)))