Nie możecie się doczekać lata? 🙂 Z utęsknieniem odliczacie dni do upragnionego urlopu? 🙂 Mam małe rozwiązanie… Dzisiejszym przepisem przeniesiemy się do słonecznej i aromatycznej Grecji 🙂 Bez obaw o figurę ! 🙂 A nawet o nią dbając! :)))
Uwielbiam kuchnie śródziemnomorską… Dzisiejsza zapiekanka jest szybka, sycąca i niezwykle aromatyczna… 🙂
Zawiera dużo błonnika, który oczyści nasz organizm, usprawni prace jelit i wspomoże odchudzanie! :)))
A do tego niskokaloryczna! :)))
Najlepiej smakuje tuż po wyciągnięciu z piekarnika, ale jako lunch do pracy też się świetnie sprawdzi 🙂
Składniki na 2 porcje 🙂
- 1/2 dużego bakłażana
- 1/2 dużej cukinii
- czerwona papryka
- żółta papryka
- 50 g sera typu feta
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2-3 duże ząbki czosnku
- kilka oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
Sposób przygotowania
- Warzywa dokładnie myjemy.
- Bakłażana kroimy w plasterki o grubości około 0,5 cm, cukinie w cieńsze plasterki i przekroimy je na pół.
- Paprykę obieramy i rozcinamy w niegrube paseczki, a oliwki kroimy w krążki.
- Następnie naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy nasze warzywa 🙂
- Polewamy je łyżką oliwy, wyciskamy ząbki czosnku, posypujemy ziołami i wstawiamy do pieca nagrzanego na 170 stopni na około 8 minut 🙂
- Po tym czasie wrzucamy pokrojoną fetę i zapiekamy zapiekankę przez kolejne 8-10 minut 🙂
- Zajadamy od razu! 🙂
Wartości odżywcze: dla 1 porcji 🙂
- wartość energetyczna 179,0 kcal
- węglowodany 18,0 g
- białka 8,1 g
- tłuszcze 8,4 g
- błonnik 7,5 g