Jesteście fankami makaronów i włoskiej kuchni? To tak jak ja! 🙂 Mogłabym je jeść codziennie, dlatego w trosce o swoją sylwetkę odchudzam klasyczne przepisy, żeby nawet na diecie można było sobie na nie pozwolić 🙂 Zapraszam! 🙂
Przepisów na spaghetti bolognese jest wiele, w każdej części Włoch zupełnie inaczej się je przyrządza i to według mnie czyni tę potrawę wyjątkową… Wszędzie smakuje inaczej, ale za każdym razem wyśmienicie 🙂
Dlatego dzisiaj musicie mi wybaczyć mój dodatek kukurydzy i czerwonej fasoli…
Nie musicie ich dodawać, bez ich dodatku sos smakuje równie świetnie :)))
Aczkolwiek dzięki temu dodatkowi danie nabiera jeszcze większej ilości błonnika 🙂
Następny przepis obiecuję będzie bardziej włoski z marchwią, selerem naciowym…i czerwonym winem? :)))
- podwójna pierś z kurczaka
- makaron spaghetii lub tagiatelle
- pomidory z puszki
- 4 łyżki passaty/przecieru pomidorowego/pomidorów z puszki
- 2 średnie czerwone cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżka suszonego oregano
- kilka listków świeżego oregano
Opcjonalnie 🙂
- puszka czerwonej fasoli
- mała puszka kukurydzy
- łyżeczka ostrej papryki
Sposób przygotowania
- Filet z kurczaka mielimy lub drobno kroimy i marynujemy w papryce, oregano i bazylii, im więcej czasu spędzi w lodówce tym lepiej.
- Cebulkę drobno kroimy i przysmażamy na 2 łyżkach oleju rzepakowego.
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy wyciśnięty czosnek lub drobno pokrojony i chwilkę podsmażamy.
- Wrzucamy kurczaka i smażymy około 5-6 minut do momentu aż będzie całkowicie przysmażony.
- Do sosu wlewamy pomidory z puszki, doprowadzamy sos do wrzenia, zmniejszamy ogień.
- Wsypujemy przyprawy sól, pieprz, oregano, bazylie i dusimy około 5 minut.
- Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu, ważne, żeby był ugotowany al dente a nie rozgotowany 😉
- Następnie dodajemy przecier pomidorowy lub passatę i kukurydzę i fasolkę, dusimy chwilkę aż makaron będzie gotowy.
- Jeżeli wolicie wersję bardziej ostrą dodajcie kilka płatków chilli lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki.
- Sos posypujemy świeżym oregano i zajadamy się póki gorące 🙂
Wartości odżywcze dla opcji z kukurydzą i fasolką 🙂
- wartość energetyczna 398,6 kcal
- węglowodany 54,4 g
- białka 34,1 g
- tłuszcze 8,0 g
- błonnik 9,9 g
Bez kukurydzy i fasolki kaloryczność wynosi 320, 7 :)))