Sezon śliwkowy w pełni, więc grzechem byłoby nie skorzystać 🙂 Dzisiejsza propozycja to deser, ale… Zdrowy i pyszny! 🙂 Są to zapiekane śliwki z kruszonką, ale z całkiem niezwykłą 🙂 Bo jest z płatków owsianych, płatków migdałowych i wiórek kokosowych! Spróbujcie 🙂
Od dziecka gdy pojawiało się jakiekolwiek ciasto ze śliwkami to po kryjomu wyjadałam owoce, a jak jeszcze była kruszonka to całkowicie wyskubana przeze mnie 🙂 Dlatego wpadłam na pomysł, że po co się męczyć i piec całe ciasto, skoro można zapiec śliwki z samą kruszonką 🙂 Oszczędzamy sobie czasu, kalorii i wstydu z obskubanego ciacha 🙂
9 śliwek (tyle akurat mi się zmieściło w moim naczyniu:)
3 czubate łyżki płatków owsianych (30 g)
3 czubate łyżki płatków migdałowych (20 g)
1 czubata łyżka wiórek kokosowych (10 g)*
2 łyżki stewii lub miodu
20 g zimnego masła plus odrobinka do posmarowania naczynia (chyba, że macie papier do pieczenia to wtedy beztłuszczowo ja nie miałam 🙁
lub 20 g oleju kokosowego
*wiórki kokosowe wg uznania, jak bardzo chcecie mieć kokosowy posmak 🙂
Śliwki myjemy i przecinamy na połówki
Naczynie smarujemy tłuszczem (ale odrobiną, nie więcej niż jedną łyżeczkę!;) jak macie papier do pieczenia to oczywiście możecie zamienić.
Śliwki układamy w naczyniu, tak, aby jak najwięcej się zmieściło 🙂
Zabieramy się za kruszonkę: płatki owsiane miksujemy jak najdrobniej
Dodajemy płatki migdałowe i wiórki kokosowe i miksujemy.
Następnie dodajemy 2 łyżki stewii (tak na stewii można piec bez obaw:) lub miodu dla mnie 2 łyżki stewii są optymalnie słodkie (ale musicie próbować, pamiętając, że stewia jest 3 razy słodsza od cukru 🙂
Na tarce ścieramy schłodzone masło lub dodaję olej kokosowy i ugniatamy, aż powstanie mi forma kruszonki i chowamy do lodówki, zanim piekarnik mi się zagrzeje
Ustawiamy piekarnik na 180 stopni na termoobieg i pieczemy około 25 minut.
Można podawać na ciepło z lodami, ale osobiście czekam aż wystygnie i wcinam bez niczego 🙂
Pyszny deser, spróbujcie i przekonajcie się sami 🙂
Smacznego! 🙂
Wartości odżywcze: (całego naczynia:))
- wartość energetyczna 614 kcal
- węglowodany 61,8 g
- białka 10,8 g
- tłuszcze 36.6 g
- błonnik 13,2 g