Czas na coś szybkiego, zdrowego i pełnoziarnistego!
Dzisiejszym bohaterem są placuszki z mąki gryczanej z moim warzywnym ulubieńcem pomidorem… Mmm Są niesamowicie sycące i niskokaloryczne
Idealnie smakują z sosem czosnkowym z dodatkiem ogórka a la tzatziki
Nie potrzebujesz więcej niż 20 minut!
Pomidor w moim domu jest stałym gościem, a można śmiało powiedzieć, że jest tutaj mieszkańcem Dodaję go nawet do jajecznicy, więc nie mogło być dzisiaj inaczej pomidor tutaj rządzi!
Ale mój pomidor nie lubi samotności , więc trzeba mu znaleźć towarzyszy
Bardzo się lubi z cukinią, marchewką, czosnkiem, aromatycznymi ziołami…Ahhh …
Składniki na 1 porządną porcję (4 placuszki)
1 duży pomidor ( ok. 200 g)*
1/2 dużej marchewki (ok. 60 g)
1/2 dużej cukinii (ok. 120 g)
4 łyżki mąki gryczanej ( 60 g)
1 jajko
1/2 ząbku czosnku
parę kropel soku z cytryny
oregano
bazylia
sól (odrobina!)
pieprz
1 łyżka oleju rzepakowy (do smażenia)
* w zależności jak kto lubi pomidory, można dodać średniego pomidora Osobiście wolę, żeby było go więcej
Sposób wykonania:
Warzywa porządnie myjemy, obieramy (chyba, że komuś nie przeszkadza to nie trzeba obierać, ale zawsze porządnie umyć!),
Cukinie, marchewkę oraz ząbek czosnku ścieramy na tarce i mieszamy,
Dodajemy jajko, szczyptę oregano, bazylii, soli, pieprzu i wyciskam kilka kropel soku z cytryny i mieszamy,
Do naszej mikstury dodajemy mąkę i mieszamy porządnie.
I przenosimy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem formułując placuszki na patelni i smażymy na małym ogniu pod przykryciem
Obracamy tak po 3 minutach i czekam aż jajko mi się całkowicie zetnie
I to wszystko! Prawda, że szybko?
Cudownie smakuje z sosem czosnkowym, który przygotowałam na bazie jogurtu naturalnego, ząbku czosnku, odrobiny soli, pieprzu, bazylii i ogórkiem zielonym startym na tarce w stylu tzatziki, ale można ten element pominąć albo zrobić klasyczny sos tzatziki.
Placuszki są tak pyszne, że do zdjęcia uchowały się tylko 3 placuszki
Smacznego! :)))
- wartość energetyczna: 430 kcal
- węglowodany 64,7 g
- białka 19,4 g
- tłuszcze 13,5 g
- błonnik 7,6 g