Nie masz pomysłów na EKSPRESOWE i SYCĄCE posiłki do pracy?

-50% jeszcze przez:

:
:
:
Zgarnij dodatkowy bonus z okazji premiery II edycji diety

Zostało

199

poradników w bonusie

Zapisz się na mój newsletter i odbierz 3 dni zimowej diety!

Lekkie Święta, czyli łatwostrawne świąteczne przepisy. Część I

Święta to czas magiczny, wyjątkowy, kiedy spotykamy się w rodzinnym gronie i wspólnie spędzamy czas przy wigilijnym stole pełnego tradycyjnych potraw.

Niestety nie każdy z nas może na te kilka dni zapomnieć o diecie i pałaszować świąteczne przysmaki…

Pracując jako dietetyk kliniczny w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Tychach, konsultuję między innymi moich cudownych pacjentów onkologicznych, którzy mają za sobą poważne zabiegi operacyjne na układzie pokarmowym i niestety odpowiednia dieta u nich to podstawa prawidłowego procesu leczenia i nie podrażniania zoperowanych narządów trawiennych.

Dlatego z myślą o nich, aby nie czuli się niekomfortowo przy świątecznym stole wymyśliłam im łatwostrawne przepisy, aby zachować magię tych Świąt 🙂

Te przepisy świetnie się sprawdzą dla osób, które mają zalecenia diety łatwostrawnej, są świeżo po operacjach na układzie pokarmowym, mają problemy z trawieniem, a szczególnie problemy z trzustką.

Podczas rozmów z moimi pacjentami zrozumiałam jak ciężkostrawne są nasze potrawy świąteczne i jak trudno jest je zaproponować w lżejszej, ale dalej pysznej wersji 🙂

Wszystkie zalecenia mi się wykluczały, a nie mogłam zostawić moich pacjentów bez pomysłów jak poradzić sobie w tym świątecznym czasie, szczególnie po mało przyjemnym czasie w szpitalu 🙂

Wytężyłam swoją kreatywność, wiedzę kliniczną i powstało mi całkiem sympatyczne menu świąteczne 🙂

Gdzie moi pacjenci bez strachu będą mogli się cieszyć tym magicznym czasem 🙂

Mam ogromną nadzieję, że te przepisy pomogą nie tylko moim pacjentom, ale również Waszym bliskim 🙂

WIGILIJNY KREM Z BURAKÓW
Składniki
5 dużych buraków
 250 g mrożonej krojonej paski włoszczyzny
sól
 suszona włoszczyzna

natka pietruszki
Sposób przygotowania
Buraki oczyść, pokrój w kostkę i piecz przez 30 minut w 200 stopniach.

Ostudzone pokrój namniejsze kawałki.

Dodaj pokrojoną w kostkę włoszczyznę (lub mrożoną) i duś chwilę razem, zalej
wodą do poziomu warzyw.

Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu, zmiksuj blenderem, dopraw solą, suszonymi warzywami do smaku i gotuj jeszcze całość przez 5 minut.

PIEROGI RUSKIE BEZ CEBULI

Składniki
Ciasto:
300g mąki pszennej
szczypta soli
200 ml ciepłej wody
Farsz:
500g ziemniaków
250 g sera białego chudego
1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie, na stolnicę wysyp odmierzoną ilość mąki.

Następnie stopniowo dolewając ciepłą wodę,  mieszaj aż do połączenia się składników,
wyrób ciasto i gotowe ciasto odłóż na chwilę przykryte ściereczką.

Ugotowane ziemniaki, twaróg i sól wrzuć do dużej miski i w kilka minut widelcem rozgnieć
ziemniaki oraz resztę składników.

Dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy (można użyć maszynki do mielenia).

Ciasto podziel je na mniejsze części i cienko rozwałkuj.

Za pomocą szklanki powycinaj z
ciasta kółka, na które następnie nałóż około łyżeczki farszu.

Ulep pierogi , następnie wrzuć do gotującej lekko osolonej wody i gotuj około 5 minut.

PIECZONY DORSZ W POMIDORACH

Składniki:
400 g polędwiczek z dorsza
szczypta soli
1 puszka pomidorów krojonych
4 łyżeczki suszonego oregano
świeża bazylia

Sposób przygotowania

Rybę dopraw solą, posyp oregano.

Przygotuj sos pomidorowy: do garnka wlej pomidory z puszki, dopraw solą, 2 łyżeczkami suszonego oregano i szczyptą cukru (opcjonalnie). Wymieszaj, zagotuj.
Gotuj bez przykrycia, aż pomidory odparują, dodaj posiekaną bazylię.

W między czasie nagrzej piekarnik  do 200 stopni.

Spód brytfanki przesmaruj sosem, połóż rybę, polej  sosem, posyp oregano i bazylią
wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz przez około 15 minut.

SAŁATKA JARZYNOWA W WERSJI LEKKIEJ

Składniki
5 marchewek
3 pietruszki
1 seler
5 średnich ziemniaków
2 duże jabłka
4 ugotowane jajka (bez żółtek)
Serek Bieluch Lekki lub jogurt grecki
sól do smaku
3 łyżki posiekanej natki z pietruszki

Sposób przygotowania

Ugotowane jarzynki, jajko i ziemniaki pokrój w bardzo drobną kosteczkę.

Jabłko świetnie podkreśli smak, szczególnie upieczone i pokrojone w kosteczkę.

Wymieszaj całość, dodaj posiekaną pietruszkę, sól i wymieszaj z jogurtem.

CIASTO DROŻDŻOWE

Składniki
500 g mąki
• 1 szklanka ciepłego mleka
• 30 g drożdży
• 3/4 szklanki cukru (można mniej)
• 1 szklanka białek (6-7 jaj)
• szczypta soli
• 100 g masła
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
Sposób przygotowania
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i łyżką mąki i rozprowadź z ciepłym mlekiem.

 Zaczyn pozostaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
2. Masło roztop, wymieszaj z ekstraktem z wanilii oraz przestudź.
Połowę mąki przesiej do miski, dodaj zaczyn, resztę mleka, resztę cukru i dobrze
wymieszaj drewnianą łyżką.
Nie przestając mieszać, powoli wlewaj tłuszcz z wanilią, wymieszaj na gładką masę.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodawaj porcjami do ciasta na przemian z resztą
mąki, ostrożnie mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
Następnie ciasto przełóż do keksówki – ciasto wypełni formę w 2/3.

Przykryj, zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45-60 minut.
Po tym czasie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 minut.

Kochani życzę Wam magicznych Świąt, przede wszystkim zdrowia i radości dla całej Waszej Rodziny, ten wyjątkowej świątecznej atmosfery i samych cudowności! 🙂

podpis

Jeśli jesteście zainteresowani, abym stworzyła Wam indywidualnie opracowany jadłospis pod Wasze smaki ,

jednostki chorobowe i styl życia to kliknijcie obrazem i skontaktujcie się ze mną! :))))

Napisz maila na dietetyczniezakrecona@gmail.com

Zrób ten pierwszy krok w kierunku wymarzonej sylwetki! :)))

Szczegóły w obrazku :)))

Stacjonarnie przyjmuję w Rudzie Śląskiej i Katowicach, niebawem w Tychach, a osoby z innych okolic zapraszam do konsultacji online <3

Zapraszam Was też na mojego poprzednie wpisy z przykładowymi jadłospisami  :)))

Całe życie porzucałaś dietę z powodu braku czasu na przygotowanie posiłków?

To nie Twoja wina, nie wiedziałaś, że można inaczej!

Wypróbuj moje EKSPRESOWE ELASTYCZNE DIETY  Z GOTOWYMI PRODUKTAMI Z BIEDRONKI LUB LIDLA, W KTÓRYCH PRZYGOTOWANIE POSIŁKÓW NIE ZAJMIE TOBIE WIĘCEJ NIŻ 20 MINUT DZIENNIE!

Bez stania w garach godzinami, bez skomplikowanych posiłków!

A dodatkowo bez sztywnych jadłospisów, wybierając przepisy, na które masz dzisiaj ochotę!

Obejrzyj filmik i zobacz jak wygląda ta dieta od środka!

Paula Jamróz - ZnanyLekarz.pl
Wypróbuj BEZPŁATNIE 15 przepisów z mojej kultowej diety elastycznej.
Nawet nie poczujesz, że jesteś na diecie. Jesz co chcesz i chudniesz!