Święta to czas magiczny, wyjątkowy, kiedy spotykamy się w rodzinnym gronie i wspólnie spędzamy czas przy wigilijnym stole pełnego tradycyjnych potraw.
Niestety nie każdy z nas może na te kilka dni zapomnieć o diecie i pałaszować świąteczne przysmaki…
Pracując jako dietetyk kliniczny w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Tychach, konsultuję między innymi moich cudownych pacjentów onkologicznych, którzy mają za sobą poważne zabiegi operacyjne na układzie pokarmowym i niestety odpowiednia dieta u nich to podstawa prawidłowego procesu leczenia i nie podrażniania zoperowanych narządów trawiennych.
Dlatego z myślą o nich, aby nie czuli się niekomfortowo przy świątecznym stole wymyśliłam im łatwostrawne przepisy, aby zachować magię tych Świąt 🙂
Te przepisy świetnie się sprawdzą dla osób, które mają zalecenia diety łatwostrawnej, są świeżo po operacjach na układzie pokarmowym, mają problemy z trawieniem, a szczególnie problemy z trzustką.
Podczas rozmów z moimi pacjentami zrozumiałam jak ciężkostrawne są nasze potrawy świąteczne i jak trudno jest je zaproponować w lżejszej, ale dalej pysznej wersji 🙂
Wszystkie zalecenia mi się wykluczały, a nie mogłam zostawić moich pacjentów bez pomysłów jak poradzić sobie w tym świątecznym czasie, szczególnie po mało przyjemnym czasie w szpitalu 🙂
Wytężyłam swoją kreatywność, wiedzę kliniczną i powstało mi całkiem sympatyczne menu świąteczne 🙂
Gdzie moi pacjenci bez strachu będą mogli się cieszyć tym magicznym czasem 🙂
Mam ogromną nadzieję, że te przepisy pomogą nie tylko moim pacjentom, ale również Waszym bliskim 🙂
WIGILIJNY KREM Z BURAKÓW
Składniki
5 dużych buraków
250 g mrożonej krojonej paski włoszczyzny
sól
suszona włoszczyzna
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Buraki oczyść, pokrój w kostkę i piecz przez 30 minut w 200 stopniach.
Ostudzone pokrój namniejsze kawałki.
Dodaj pokrojoną w kostkę włoszczyznę (lub mrożoną) i duś chwilę razem, zalej
wodą do poziomu warzyw.
Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu, zmiksuj blenderem, dopraw solą, suszonymi warzywami do smaku i gotuj jeszcze całość przez 5 minut.
PIEROGI RUSKIE BEZ CEBULI
Składniki
Ciasto:
300g mąki pszennej
szczypta soli
200 ml ciepłej wody
Farsz:
500g ziemniaków
250 g sera białego chudego
1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie, na stolnicę wysyp odmierzoną ilość mąki.
Następnie stopniowo dolewając ciepłą wodę, mieszaj aż do połączenia się składników,
wyrób ciasto i gotowe ciasto odłóż na chwilę przykryte ściereczką.
Ugotowane ziemniaki, twaróg i sól wrzuć do dużej miski i w kilka minut widelcem rozgnieć
ziemniaki oraz resztę składników.
Dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy (można użyć maszynki do mielenia).
Ciasto podziel je na mniejsze części i cienko rozwałkuj.
Za pomocą szklanki powycinaj z
ciasta kółka, na które następnie nałóż około łyżeczki farszu.
Ulep pierogi , następnie wrzuć do gotującej lekko osolonej wody i gotuj około 5 minut.
PIECZONY DORSZ W POMIDORACH
Składniki:
400 g polędwiczek z dorsza
szczypta soli
1 puszka pomidorów krojonych
4 łyżeczki suszonego oregano
świeża bazylia
Sposób przygotowania
Rybę dopraw solą, posyp oregano.
Przygotuj sos pomidorowy: do garnka wlej pomidory z puszki, dopraw solą, 2 łyżeczkami suszonego oregano i szczyptą cukru (opcjonalnie). Wymieszaj, zagotuj.
Gotuj bez przykrycia, aż pomidory odparują, dodaj posiekaną bazylię.
W między czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Spód brytfanki przesmaruj sosem, połóż rybę, polej sosem, posyp oregano i bazylią
wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz przez około 15 minut.
SAŁATKA JARZYNOWA W WERSJI LEKKIEJ
Składniki
5 marchewek
3 pietruszki
1 seler
5 średnich ziemniaków
2 duże jabłka
4 ugotowane jajka (bez żółtek)
Serek Bieluch Lekki lub jogurt grecki
sól do smaku
3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
Sposób przygotowania
Ugotowane jarzynki, jajko i ziemniaki pokrój w bardzo drobną kosteczkę.
Jabłko świetnie podkreśli smak, szczególnie upieczone i pokrojone w kosteczkę.
Wymieszaj całość, dodaj posiekaną pietruszkę, sól i wymieszaj z jogurtem.
CIASTO DROŻDŻOWE
Składniki
500 g mąki
• 1 szklanka ciepłego mleka
• 30 g drożdży
• 3/4 szklanki cukru (można mniej)
• 1 szklanka białek (6-7 jaj)
• szczypta soli
• 100 g masła
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
Sposób przygotowania
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i łyżką mąki i rozprowadź z ciepłym mlekiem.
Zaczyn pozostaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
2. Masło roztop, wymieszaj z ekstraktem z wanilii oraz przestudź.
Połowę mąki przesiej do miski, dodaj zaczyn, resztę mleka, resztę cukru i dobrze
wymieszaj drewnianą łyżką.
Nie przestając mieszać, powoli wlewaj tłuszcz z wanilią, wymieszaj na gładką masę.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodawaj porcjami do ciasta na przemian z resztą
mąki, ostrożnie mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
Następnie ciasto przełóż do keksówki – ciasto wypełni formę w 2/3.
Przykryj, zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45-60 minut.
Po tym czasie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 minut.
Kochani życzę Wam magicznych Świąt, przede wszystkim zdrowia i radości dla całej Waszej Rodziny, ten wyjątkowej świątecznej atmosfery i samych cudowności! 🙂
Jeśli jesteście zainteresowani, abym stworzyła Wam indywidualnie opracowany jadłospis pod Wasze smaki ,
jednostki chorobowe i styl życia to kliknijcie obrazem i skontaktujcie się ze mną! :))))
Napisz maila na dietetyczniezakrecona@gmail.com
Zrób ten pierwszy krok w kierunku wymarzonej sylwetki! :)))
Szczegóły w obrazku :)))
Stacjonarnie przyjmuję w Rudzie Śląskiej i Katowicach, niebawem w Tychach, a osoby z innych okolic zapraszam do konsultacji online <3
Zapraszam Was też na mojego poprzednie wpisy z przykładowymi jadłospisami :)))