Macie ochotę na najlepszy czekoladowy krem na świecie? Jest przepyszny, dietetyczny i zdrowy 🙂 Nie zawiera ani grama cukru czy słodzików, a jest idealnie słodki. Jak to możliwe? Sprawdźcie 🙂
Jeśli jesteście czekoholikami ten przepis jest dla Was. Jest na prawdę genialny i bezkonkurencyjny 🙂 Nawet najlepsza czekolada nie może mu się równać… Proponuję zrobić podwójne proporcje… Krem znika w mgnieniu oka! 🙂
Smakuje wyśmienicie sam, ale może stanowić dodatek do ciast, ciasteczek, owoców, praktycznie wszystkiego:)
Koniecznie wypróbujcie! 🙂
Składniki
- 15 daktyli (najlepiej ekologicznych -niesiarkowanych)
- 1 łyżka oleju kokosowego (10 g)
- 3 czubate łyżeczki prawdziwego kakao
- odrobina soli
Sposób przygotowania
- Daktyle zalewam ciepłą wodą, przykrywam folią i zostawiam na noc (można zostawić na dłużej).
- Wylewam wodę i obieram ze skóry.
- Kroję jak najdrobniej i wrzucam do naczynia
- . Dodaję 3 łyżeczki kakao i odrobinkę soli.
- W garnuszku roztapiam łyżkę oleju kokosowego i wlewam do daktyli.
- Całość miksuję aż do uzyskania gładkiej masy.
- Przenoszę do szklanego słoiczka i przechowuję w lodówce 🙂
Smacznego! 🙂
- wartość energetyczna 432,5 kcal
- węglowodany 69,0 g
- białka 5,9 g
- tłuszcze 12,0 g
- błonnik 6 g