Czas na zdrowe, pyszne i pożywne śniadanie! 🙂
Odkąd odkryłam owsiankę nie rozstaję się z nią… Pokochałam ją od pierwszego wejrzenia, a w zasadzie od pierwszego kęsa 🙂 Czasem rozstajemy się na dzień czy dwa… Ale jest to miłość na całe życie ! 🙂 Spróbujcie, a może i Wy się w niej zakochacie ? 🙂
Królową dania jest moja ukochana owsianka, ale ona uwielbia doborowe towarzystwo 🙂 A dzisiaj flirtujemy z wiórkami kokosowymi, orzechami włoskimi, jagodami goji oraz przepysznymi borówkami amerykańskimi 🙂
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych (40 g)
1/2 szklanki mleka (125 ml)*
2 łyżki wiórek kokosowych (10 g)
1 łyżka orzechów włoskich (5 g)
1 łyżka jagód goji (5 g) można zamienić na rodzynki
garść borówek amerykańskich (70 g)
opcjonalnie miód
* może być potrzebna większa ilość mleka 😉
Sposób przygotowania:
Podgrzewamy mleko i jak już robi się ciepłe dodajemy płatki owsiane oraz miódi mieszamy i co kilkanaście sekund przemieszać naszą miksturę 🙂
Po kilku minutach (około 7-9) dodajemy wiórki kokosowe,jagody goji lub rodzynki, oraz orzeszki włoskie(które można wcześniej podprażyć na suchej patelni:)) i mieszamy,
Gdy wszystko ładnie się połączy przenosimy do miseczek i wsypujemy wcześniej umyte borówki 🙂
i gotowe 🙂
Moja propozycja podania z pysznym latte :)))
Uwagi 🙂
Jeśli robimy wersję bez miodu to warto dodać więcej mleka, żeby nasza owsianka nie była za sucha, gdy połączymy ją z kokosem, możemy dolać jak już będzie robiła się miększa albo od razu 150 ml, w zależności jak kto lubi 🙂 Warto eksperymentować 🙂
- wartość energetyczna 348,7 kcal
- białko 11,1 g
- węglowodany 42,1 g
- tłuszcz 16,5 g
- błonnik 6,5 g