Święta Wielkanocne tuż tuż, a z czym się one kojarzą jak nie z jajkami? Dlatego dzisiaj ekspresowy przepis na jajka faszerowane przepyszną pastą z kolorowymi dodatkami! 🙂 Będzie smacznie, prosto i przede wszystkim zdrowo! 🙂
To były moje pierwsze jajka faszerowane, myślałam,że to strasznie skomplikowane i czasochłonne! Jak mogłam się tak pomylić… Całość zajęła mi 10 minut, jak na nowicjusza myślę, że to dobry wynik :)))
Do pasty użyłam awokado, które zasługuje na miano superfoods! :))) Zawiera cenne kwasy omega 3, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, zapobiegają nadciśnieniu, cukrzycy i hipercholesterolemii (podwyższonemu stężeniu cholesterolu we krwi), witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem i wymiata wolne rodniki z naszego organizmu.
Połączenie omega 3 i witaminy E zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne np. chorobę Alzheimera.
Ponadto, zawiera polifenole i flawonoidy, luteinę, cholinę, sterole, potas, witaminę K, błonnik, L-karnitynę i błonnik …
chyba przydałby się wpis o awokado i jego wpływ na zdrowie? :))) Jesteście chętni? 🙂
Do tego dołożyłam paprykę i natkę pietruszki, które są najcenniejszymi źródłami witaminy C, czosnek, który ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, obniżające ciśnienie oraz wzmacnia odporność organizmu.
Na bogato, prawda? :)))
Do tego żółtka jaj, które są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, lecytyny, luteiny, witaminy z grupy B i A, E, D, żelaza oraz co ciekawe zawierają więcej białka niż białko kurze! :))) I cholesterol… i tu zaczyna się dyskusja, czy jajka są zdrowe czy nie … :)))
Jak myślicie, zdrowo czy nie zdrowo jeść jajka?
Chcecie poznać najnowsze doniesienia na ten temat? 🙂 Koniecznie dajcie znać -> skomentujcie! :)))
Wracając do naszego farszu prawdziwa BOMBA ZDROWIA ! I do tego smaku! 🙂
Całej mojej rodzinie smakowało, nawet osobo, które nie lubią awokado zajadały się ze smakiem!
Efekt? Szybkie zakupy i w Niedzielę Wielkanocną do przygotowania większa porcja! :)))
Także polecam dodać trochę nowoczesności, zdrowia, smaku i … braku majonezu, co na pewno wyjdzie nam na zdrowie! :)))
I nie zrujnuje naszej sylwetki!: )))
A jeśli chodzi a same jedzenie w Święta…. Kochani, przede wszystkim …. JEMY WSZYSTKO! 🙂
Tylko pamiętajcie o tym, żeby zachować przerwy między posiłkami (często zaczynamy jedzenie śniadaniem i non stop jemy… aż nie pękniemy ;), pamiętać o wypiciu wody minimum te 1,5 litra (nie wódy ;), nie przejadać się, raz sobie nałozyć i nie dokładać, pozwólcie sobie po kawałku ciasta, bez wyrzutów sumienia! :))) Wybierzcie się na spacer po obiedzie, nie przesadzajcie z alkoholem i ... sylwetka tego nie odczuje! :)))
Święta trwają 2 dni! :))) Nie ma czym się stresować 🙂 Po Świętach wracamy do diety i będzie bosko, obiecuję! :))))
Składniki
8 jajek
1 awokado
ząbek czosnku
natka pietruszki
1/3 papryki czerwonej
sól, pieprz do smaku
Przepis
Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pół i wydłub żółtka.
Awokado obierz ze skórki i zmiksuj na gładką masę, dodaj odrobinę soli, pieprzu, przetartego czosnku.
Paprykę i żółtka pokrój w kostkę, dodaj do awokado i wymieszaj.
Natkę pietruszki posiekaj i dodaj według uznania (dodałam tak 1/3 🙂
Wymieszaj składniki i nafaszeruj jajka 🙂
i gotowe! :)))
Smacznego! :))))
Wartości odżwycze w 1 nafaszerowanym jajku:
Wartość energetyczna 102 kcal
Węglowodany 2,8 g
Białka 6,9 g
Tłuszcze 7,6
Błonnik 0,8 g
A co u Was przygotowuje się na Wielkanoc? Jakie macie tradycje? 🙂
U mnie jedynie barszcz biały na Wielkanocne Śniadanie, róznego rodzaju domowej roboty pieczone wędliny i mięso, sałatka jarzynowa.. i chyba tyle :)))
Kochani Wesołych, pełnych miłości, radości i Rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy Wam życzę <3