Ciasteczka… Kto ich nie uwielbia? 🙂 Do tego zdrowe, smaczne i… można je spokojnie wcinać na diecie! 🙂 Do tego przepis jest banalny, wystarczą Wam składniki, które macie w domu i 20 minut Waszego czasu! :))) Szybciej niż pójście do cukierni! 🙂
Jeśli przejadła się Wam owsianka, ten przepis jest dla Was! 🙂 Produkty owsiane codziennie powinny być w naszej diecie. Dlaczego? Dzięki zawartości Beta glukanów, które obniżają stężenie całkowitego cholesterolu, poprawiają glikemie, ciśnienie rozkurczowe krwi oraz kondycje naszych dobry bakterii jelitowych. To taki nasz polski super foods, niestety niedoceniany… Szukamy egzotycznych składników, aby poprawić zdrowie, a nie doceniamy rodzimych produktów, które mamy przed nosem i nie rujnują naszego portfela 😉
Przepis jest banalny, robi się go błyskawicznie! 🙂 Wystarczą Wam płatki owsiane, dojrzały banan i ulubione bakalie 🙂 I nic więcej! :)))
Z podanych proporcji wyszło mi 7 ciasteczek 🙂
duży dojrzały banan (im więcej brązowych plamek na skórce tym lepiej 🙂
szklankę płatków owsianych zwykłych lub górskich
garść migdałów*
4 orzechy włoskie*
3,5 łyżki rodzynek*
szczypta soli
*lub inne ulubione bakalie 🙂
Jeśli masa nie jest dla Was wystarczająco słodka, dodaj trochę miodu lub ksylitolu (wszystko zależy od dojrzałości banana i Waszych preferencji 🙂
Sposób przygotowania
Piekarnik nastawiam na 180 stopni na termoobieg.
Banana obieram i dzielę na mniejsze kawałeczki, dodaję płatki, bakalie i wszystko mieszam dokładnie, aż składniki się połączą (troszkę się pobrudzicie :D)
Blachę wykładam papierem do pieczenia, z masy formułuje ciasteczka i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 minut.
Jem po ostygnięciu 🙂
P.S. Świetnie sprawdzą się do jogurtu! :)))
Wartości odżywcze w 1 ciasteczku
- wartość energetyczna 127 kcal
- węglowodany 21 g
- białka 3,2 g
- tłuszcze 4,4 g
- błonnik 2,2 g