Jeśli jesteś fanką sera pleśniowego ta sałatka stanie się Twoją ulubioną! 🙂 Błyskawiczna w przygotowaniu, a do tego wyśmienita 🙂
Świetnie się sprawdzi, gdy mają odwiedzić Ciebie goście, a nie masz za wiele czasu stać w kuchni. Gwarantuję, że zaskoczysz ich wykwintnym smakiem. A siebie prostotą wykonania 🙂
Jest to też idealne rozwiązanie jako szybki lunchbox do pracy 🙂
Składniki (na 1 porcje)
- dowolny mix sałat
- garść rukoli
- 30 g sera pleśniowego błekitnego
- 2-3 łyżki orzechów
- 2 łyżki słonecznika
- 1-2 gruszki w lekkim syropie
- pół łyżeczki miodu
- 10 łyżek octu balsamicznego
Sposób przygotowania
- Sałatę i rukolę (w dowolnej ilości) myjemy i układamy na talerzu.
- Gruszki i ser pleśniowy kroimy na paseczki i układamy na sałacie.
- Posypujemy wszystko orzechami i słonecznikiem.
- Przygotowujemy krem balsamiczny, w rondelku rozgrzewamy ocet balsamiczny, dodajemy miód i redukujemy aż uzyska kremową konsystencje.
- Gdy krem będzie gotowy polewamy nim naszą sałatkę.
- PodaJEMY 🙂
- wartość energetyczna 402,2 kcal
- węglowodany 30,9 g
- białka 12,9 g
- tłuszcze 26,3 g
- błonnik 5,3 g
Smacznego! :)))