Może macie ochotę na szybką, zdrową i przepyszną przekąskę? Którą można zabrać do pracy, na uczelni czy na wycieczkę? Robi się ją w 15 minut, a nawet krócej 🙂 A zawiera wszystko to co najlepsze, dodaje energetycznego kopa i uzależnia 🙂 Zapraszam :)))
Bo czy każdy słodycz musi być niezdrowy i tuczący? Dzisiejsza propozycja jest idealna jeśli dbamy o linię i zdrowie 🙂
Składniki
- szklanka orzechów laskowych
- garść migdałów
- garść orzechów włoskich
- 20 daktyli
- duża garść żurawiny
- 1/2 szklanki amarantusa
Sposób przygotowania
Orzechy i migdały rozdrabniam i przenoszę do miski. Daktyle kroję na mniejsze kawałki i miksuję z żurawiną (nie musi to być gładka masa) przenoszę do miski i dodaję amarantus. Mieszam rękami aż uzyskam jednolitą masę, jeśli składniki nie łączą się, miksuję więcej daktyli, jeśli masa za mokra dodaję amaratus lub orzechy. Ale z tych proporcji wychodzi wszystko idealnie 🙂 Ciasto przenoszę na deskę i formułuję prostokąt o grubości około 2 centymetrów i kroję na mniejsze porcje (wyszło mi 7 batoników).
Smacznego ! :)))
Wartości odżywcze: (dla 1 batonika)
- wartość energetyczna 278,7 kcal
- węglowodany 25,4 g
- białka 6,3 g
- tłuszcze 17,5 g
- błonnik 5,9 g