Zaczynamy nowy cykl artykułów na blogu, tym razem pokażę Wam jak ja, dietetyk kliniczny bilansuję swój własny jadłospis 🙂
Mam nadzieję, że ten cykl wpisów zainspiruje Was do zdrowego stylu życia, ale pokaże również, że każdy z nas jest tylko człowiekiem i drobne przyjemności od czasu do czasu są oczywiście wskazane 🙂
Ważne, aby nie podchodzić do nich 0:1, czyli „zjadłam lody, teraz cała moja dieta może się …”
Tego nie robimy! 🙂
Zjadłaś, w porządku 🙂 Resztę dnia jedz według planu 🙂
Bo co najgorszego może się stać po tych lodach? 🙂
Uwierz mi od tego nie przytyjesz, a od zaprzestania zdrowych nawyków już tak 🙂
Dlatego ja często rozpisuję swoim podopiecznym takie drobne przyjemności jak lody czy alkohol, wtedy bez obaw o dietę mogą się nimi cieszyć 🙂
Dzięki temu mamy efekty, nie czują się wykluczeni na diecie,a kilogramy spadają 🙂
Mam ogromną nadzieję, że dzięki tej serii artyków poznacie mnie troszkę bliżej 🙂
Nie wiem czy wiecie albo zauważyliście, że te nowsze (i te z ładniejszymi zdjęciami 🙂 przepisy są bez mięsa 🙂
Z mięsa jem jedynie ryby, dlatego w tej serii wpisów zobaczycie jak ja gotuję popularne dania bez mięsa 🙂
Nigdy za nim nie przepadałam, o wiele dłużej zajmowało mi przygotowanie posiłków mięsnych niż wege, gorzej się czułam zawsze po mięsie i jakościowo mięso teraz też nie jest super, dlatego swoim podopiecznym zalecam kupowanie ze sprawdzonych źródeł lub z różnych tak, aby nie być narażonym na jeden rodzaj dodatków.
Też przetwory mięsne zawsze zalecam o minimalnej zawartości mięsa 90% i bez azotynów ani azotanów, które mają udowodnione działanie rakotwórcze …
Wiecie, co jest najgorsze w byciu dietetykiem?
Imprezy…
Autentycznie!
Dla osób, które mnie nie znają, a dowiadują się kim jestem, od razu na dzień dobry wiem, co dana osoba je, czego nie, jakiej diety próbowała, czy ma zaparcia i jak często się wypróżnia 🙂
Wiecie, wychodzicie z pracy, jest weekend, kieliszek wina w ręku (uwielbiam wino, a Prosecco… ah…!)
… i czujesz, że od nowa jesteś w pracy, ja swoją pracę uwielbiam i jest moją ogromną pasją, ale czy ginekologowi ktoś rozkłada nogi jak się dowie, że jest ginekologiem?
Wiecie i te spojrzenia jak piję wino… albo jak zjem kawałek pizzy, od razu jestem skreślona! 🙂
Na prawdę w zdrowym odżywianiu jest miejsce na drobne przyjemności, to wcale nie musi być (a nawet nie może!) tylko sałata i woda 🙂
Co wpis będę Wam opisywać anegdotki z mojego życia towarzyskiego dietetyka, a wiecie taki dietetyk, co z mięsa je tylko ryby…
To już jest problem do potęgi entej! 🙂
Aktualnie jestem na kaloryczności w okolicach 1750 kalorii, trenuję 4 razy w tygodniu, powoli zwiększam (wracam do starych dobrych czasów, gdzie trenowałam minimum 5 razy w tygodniu, kontuzja kolana na chwilę mi to uniemożliwiła, ale rehabilituję się zteraz najlepszą fizjo ever Patrycją Biegańską!:) i codziennie staram się robić 10 tysięcy kroków dziennie 🙂
Mam postanowienie, że na swoje 28 urodziny sprezentuje sobię nową sylwetkę, także stąd ta kaloryczność 🙂
Pokażę Wam mój jeden dzień z tygodnia i mój jeden dzień weekendowy 🙂
Dajcie znać czy taka formuła Wam odpowiada 🙂
DZIEŃ TYGODNIOWY
Śniadanie
OMLET ZE SZPINAKIEM
Jaja kurze całe – 158 g (3 x Sztuka)
Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
Szpinak – 50 g (2 x Garść)
Jabłko – 200 g (1.0x Sztuka)
Czas przygotowania: 10 minut
1. Na oliwie dusze szpinak, wbijam jajka, oregano, czosnek i pieprz, przykrywam pokrywą i duszę kilka minut.
Tutaj tak się najadłam samym omletem, że nie zmieściłam chleba, wzięłam sobie jabłko do pochrupania 🙂
K:377.0 / B:21.8 / T:21.3 / WP:21.6 / F:5.0
II śniadanie
Mega sycące drugie śniadanie jak i często moja kolacja 🙂
P.S. potłukł mi się (no dobra, potłukłam:) mój ulubiony talerz…i tak w ten sposób mam talerz w motylki 😀 Profeska pełną parą 🙂
KANAPKA Z MOZZARELLĄ I POMIDOREM
Chleb żytni razowy – 80 g (2.0 x Kromka)
Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)
Mozzarella Light – 125 g (1.0 x Opakowanie)
Czas przygotowania: 5 minut
1.Pomidora kroję w cienkie plastry, tak samo mozzarellę.
2. Na przemian układam ser i pomidory, polewam oliwą z oliwek (np. z czosnkiem albo papryką)
3. I zjadam z chlebem 🙂
K:445.5 / B:29.6 / T:17.2 / WP:39.0 / F:8.2
Obiad
MAKARON Z PESTO I SURÓWKĄ Z CZERWONEJ MARCHEWKI
Pesto zielone z bazylii – 20 g (1 x Łyżka)
Makaron z ciecierzycy – 100 g (2 x Garść)
Czas przygotowania: 5 minut
1. Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente.
2. Odcedzony makaron mieszam z pesto, wkrajam jeszcze kilka pomidorków koktajlowych 🙂
SURÓWKA Z TARTEJ MARCHEWKI
Jogurt naturalny – 30 g (1.5 x Łyżka)
Marchew – 90 g (2 x Sztuka)
Czosnek – 5 g (1 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 5 minut
1. Marchew trę na grubych oczkach.
2. Dodaję czosnek,jogurt sól i pieprz.
P.S. Gdy zabieram taką surówkę ze sobą, zamiast czosnku daję chrzan 🙂
K:438.4 / B:21.4 / T:14.5 / WP:8.1 / F:19.3
Podwieczorek
WAFLE RYŻOWE HUMMUSEM I POMIDORKAMI
Wafle ryżowe musli – 20 g (4 x Sztuka)
Hummus z suszonymi pomidorami – 40 g (4.0 x Łyżeczka)
Pomidorki koktajlowe
Czas przygotowania: 1 minuta
1 . Wafle smaruje hummusem (tutaj akurat kupnym:) dodaję pomidorki 🙂
K:140.3 / B:2.4 / T:12.2 / WP:4.2 / F:2.2
Kolacja
Często gotuję coś na kilka dni, żeby mieć przygotowane jedzonko, a nie buszować po kuchni jak wracam wygłodniała, gdy wizyty mi się przedłużą 🙂
LECZO WEGETARIAŃSKIE (PRZEPIS NA 3 PORCJE)
Zjedz 1 z 3 porcji
Cukinia – 700 g (2.0 x Sztuka)
Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
Kukurydza, konserwowa – 100 g (6.0 x Łyżka)
Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
Papryka czerwona – 200 g (1 x Sztuka)
Ciecierzyca (w zalewie) – 140 g (7 x Łyżka)
Pomidory z puszki (krojone) – 800 g (8 x Porcja)
Przyprawy: papryka słodka, papryka chilli, papryka wędzona
Czas przygotowania: 20 minut
1. Pokrojone warzywa duszę na patelni razem z czosnkiem i oliwą.
2. Wszystko doprawiam i zalewam pomidorami lub passatą.
Jak lubicie możecie doprawić natką pietruszki (ja nienawidzę :p)
K:248.6 / B:10.1 / T:6.1 / WP:33.3 / F:13.1
SUMA K: 1729.0 B: 86.9 T: 72.3 WP: 122.2 F: 48.5
DZIEŃ WEEKENDOWY
Śniadanie
OMLET BISZKOPTOWY
Jaja kurze całe – 100 g (2 x Sztuka)
Mąka gryczana – 15 g (1 x Łyżka)
Olej kokosowy – 2 g (0.2 x Łyżka)
Truskawki – 140 g (2 x Garść)
Ksylitol – 14 g (2 x Łyżeczka)
Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)
Serek Bieluch lekki – 75 g (0.5 x Opakowanie)
Czas przygotowania: 10 minut
1. Białka oddzieliłam od żółtek, ubiłam na sztywną masę, dodałam żółtka, mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia.
2. Patelnie delikatnie przesmarowałam olejem kokosowym i wytarłam ręcznikiem papierowym, wylałam masę na patelnię i smażyłam na małym ogniu pod przykryciem.
3. Gotowy omlet przesmarowałam serkiem i nałożyłam owoce 🙂
K:354.6 / B:22.2 / T:14.9 / WP:31.6 / F:3.4
II śniadanie
TRUSKAWKOWY KOKTAJL
Jogurt naturalny – 250 g (12.5 x Łyżka)
Szpinak – 25 g (1 x Garść)
Truskawki, mrożone – 240 g (2.4 x Porcja)
Otręby owsiane – 5 g (0.71 x Łyżka)
Ksylitol – 7 g (1 x Łyżeczka) *
*Truskawki były troszkę kwaśne, stąd ksylitol 🙂
Czas przygotowania: 5 minut
1. Zmiksowałam wszystkie składniki w blenderze.
K:263.8 / B:12.2 / T:8.4 / WP:33.9 / F:5.6
Obiad
MAKARON Z POMIDORKAMI I FETĄ
Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
Ser typu „Feta” – 50 g (1 x Porcja)
Szpinak – 50 g (2 x Garść)
Pomidory koktajlowe – 200 g (10 x Sztuka)
Oregano – 1 g (0.2 x Łyżeczka)
Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
Bazylia – 1 g (1 x Szczypta)
Makaron z ciecierzycy – 90 g (1.8 x Garść)
Czas przygotowania: 15 minut
1 Na oliwie duszę czosnek wraz z przyprawami i pomidorkami.
2. Makaron gotuję w gorącej wodzie.
3. Do sosu dodaję fetę, mieszam, wrzucam ugotowany makaron i wszystko razem mieszam i doprawiam 🙂
K:494.2 / B:28.7 / T:19.3 / WP:8.5 / F:18.1
Podwieczorek
NEKTARYNKA
Nektarynka – 100 g (1 x Sztuka)
K:50.0 / B:0.9 / T:0.2 / WP:10.6 / F:1.2
Kolacja
SAŁATKA Z FETĄ, ORZECHAMI I TRUSKAWKAMI
Orzechy włoskie – 20 g (1.33 x Łyżka)
Ser typu „Feta” – 50 g (1 x Porcja)
Truskawki – 200 g (2.86 x Garść)
Mix sałat – 50 g (2.5 x Garść)
Chleb żytni razowy – 35 g (1.17 x Kromka)
Czas przygotowania: 5 minut
1. Sałaty myję, dodaję porkojone truskawki, fetę. Posypuję orzechami.
2. I polewam kremem balsamicznym do smaku 🙂
I na sobotni wieczór….
Prosecco – 300 g (2 x Kieliszek)
K:594.6 / B:15.9 / T:21.5 / WP:32.1 / F:8.4 /
SUMA K: 1757.2 B: 79.9 T: 64.3 WP: 116.6 F: 36.7
Tak ja lubię jeść makaron, szczególnie ten z warzyw strączkowych jest genialny! 🙂 I gotuję się tylko 5 minut! 🙂
Będę się strała z kolejnymi wpisami wybierać takie dni, gdzie cały dzień jestem poza domem 🙂
Bo mój plan dnia, każdego dnia jest inny, dlatego moje jadłospisy też się różnią 🙂
Zobaczycie! 🙂
Jak Wam się podoba ta seria? 🙂
Co byście z tego zjedli ? 🙂
Jeśli jesteście zainteresowani, abym stworzyła Wam indywidualnie opracowany jadłospis pod Wasze smaki ,
jednostki chorobowe i styl życia to kliknijcie obrazem i skontaktujcie się ze mną! :))))
Zrób ten pierwszy krok w kierunku wymarzonej sylwetki! :)))
Stacjonarnie przyjmuję w Tychach, i Rudze Śląskiej, a osoby z innych okolic zapraszam do konsultacji online <3
Szczegóły tutaj ! :)))