JUŻ JEST! E-BOOK FIT DESERKI Z 40 WYSOKOBIAŁKOWYMI, przepysznymi i szybkimi deserkami!

 E-book EKSPRESOWE LUNCHBOXY  – z okazji premiery 60 zł taniej!

Ponad 60 wysokobiałkowych, przepysznych i prostych przepisów!

Zgarnij dodatkowy bonus z okazji premiery II edycji diety

Zostało

199

poradników w bonusie

Zapisz się na mój newsletter i odbierz 3 dni zimowej diety!

Zaczynamy nowy cykl artykułów na blogu,  tym razem pokażę Wam jak ja, dietetyk kliniczny bilansuję swój własny jadłospis 🙂

Mam nadzieję, że ten cykl wpisów zainspiruje Was do zdrowego stylu życia, ale pokaże również, że każdy z nas jest tylko człowiekiem i drobne przyjemności od czasu do czasu są oczywiście wskazane 🙂

Ważne, aby nie podchodzić do nich 0:1, czyli „zjadłam lody, teraz cała moja dieta może się …”

Tego nie robimy! 🙂

Zjadłaś, w porządku 🙂 Resztę dnia jedz według planu 🙂

Bo co najgorszego może się stać po tych lodach? 🙂

Uwierz mi od tego nie przytyjesz, a od zaprzestania zdrowych nawyków już tak 🙂

Dlatego ja często rozpisuję swoim podopiecznym takie drobne przyjemności jak lody czy alkohol, wtedy bez obaw o dietę mogą się nimi cieszyć 🙂

Dzięki temu mamy efekty, nie czują się wykluczeni na diecie,a kilogramy spadają 🙂 

Mam ogromną nadzieję, że dzięki tej serii artyków poznacie mnie troszkę bliżej  🙂

Nie wiem czy wiecie albo zauważyliście, że te nowsze (i te z ładniejszymi zdjęciami 🙂 przepisy są bez mięsa 🙂

Z mięsa jem jedynie ryby, dlatego w tej serii wpisów zobaczycie jak ja gotuję popularne dania bez mięsa 🙂

Nigdy za nim nie przepadałam, o wiele dłużej zajmowało mi przygotowanie posiłków mięsnych niż wege, gorzej się czułam zawsze po mięsie i jakościowo mięso teraz też nie jest super, dlatego swoim podopiecznym zalecam kupowanie ze sprawdzonych źródeł lub z różnych tak, aby nie być narażonym na jeden rodzaj dodatków.

Też przetwory mięsne zawsze zalecam o minimalnej zawartości mięsa 90% i bez azotynów ani azotanów, które mają udowodnione działanie rakotwórcze …

Wiecie, co jest najgorsze w byciu dietetykiem?

Imprezy…

Autentycznie!

Dla osób, które mnie nie znają, a dowiadują się kim jestem, od razu na dzień dobry wiem, co dana osoba je, czego nie, jakiej diety próbowała, czy ma zaparcia i jak często się wypróżnia 🙂

Wiecie, wychodzicie z pracy, jest weekend, kieliszek wina w ręku (uwielbiam wino, a Prosecco… ah…!)

… i czujesz, że od nowa jesteś w pracy, ja swoją pracę uwielbiam i jest moją ogromną pasją, ale czy ginekologowi ktoś rozkłada nogi jak się dowie, że jest ginekologiem?

Wiecie i te spojrzenia jak piję wino… albo jak zjem kawałek pizzy, od razu jestem skreślona! 🙂

Na prawdę w zdrowym odżywianiu jest miejsce na drobne przyjemności, to wcale nie musi być (a nawet nie może!)  tylko sałata i woda 🙂

Co wpis będę Wam opisywać anegdotki z mojego życia towarzyskiego dietetyka, a wiecie taki dietetyk, co z mięsa je tylko ryby…

To już jest problem do potęgi entej! 🙂

Aktualnie jestem na kaloryczności w okolicach 1750 kalorii, trenuję 4 razy w tygodniu, powoli zwiększam (wracam do starych dobrych czasów, gdzie trenowałam minimum 5 razy w tygodniu, kontuzja kolana na chwilę mi to uniemożliwiła, ale rehabilituję się zteraz najlepszą fizjo ever Patrycją Biegańską!:) i codziennie staram się robić 10 tysięcy kroków dziennie 🙂

Mam postanowienie, że na swoje 28 urodziny sprezentuje sobię nową sylwetkę, także stąd ta kaloryczność 🙂

Pokażę Wam mój jeden dzień z tygodnia i mój jeden dzień weekendowy 🙂

Dajcie znać czy taka formuła Wam odpowiada 🙂

DZIEŃ TYGODNIOWY

Śniadanie

OMLET ZE SZPINAKIEM
Jaja kurze całe – 158 g (3 x Sztuka)
Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
Szpinak – 50 g (2 x Garść)

Jabłko – 200 g (1.0x Sztuka)

Czas przygotowania: 10 minut
1. Na oliwie dusze szpinak, wbijam jajka, oregano, czosnek i pieprz, przykrywam pokrywą i duszę kilka minut.

Tutaj tak się najadłam samym omletem, że nie zmieściłam chleba, wzięłam sobie jabłko do pochrupania 🙂

K:377.0 / B:21.8 / T:21.3 / WP:21.6 / F:5.0

II śniadanie

Mega sycące drugie śniadanie jak i często moja kolacja 🙂

P.S. potłukł mi się (no dobra, potłukłam:) mój ulubiony talerz…i tak w ten sposób mam talerz w motylki 😀 Profeska pełną parą 🙂

KANAPKA Z MOZZARELLĄ I POMIDOREM
Chleb żytni razowy – 80 g (2.0 x Kromka)
Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)
Mozzarella Light – 125 g (1.0 x Opakowanie)

Czas przygotowania: 5 minut
1.Pomidora kroję w cienkie plastry, tak samo mozzarellę.
2. Na przemian układam ser i pomidory, polewam oliwą z oliwek (np. z czosnkiem albo papryką)
3. I zjadam z chlebem 🙂

K:445.5 / B:29.6 / T:17.2 / WP:39.0 / F:8.2

Obiad

MAKARON Z PESTO I SURÓWKĄ Z CZERWONEJ MARCHEWKI
Pesto zielone z bazylii – 20 g (1 x Łyżka)
Makaron z ciecierzycy – 100 g (2 x Garść)
Czas przygotowania: 5 minut
1. Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente.
2. Odcedzony makaron mieszam z pesto, wkrajam jeszcze kilka pomidorków koktajlowych 🙂

SURÓWKA Z TARTEJ MARCHEWKI
Jogurt naturalny – 30 g (1.5 x Łyżka)
Marchew – 90 g (2 x Sztuka)
Czosnek  – 5 g (1 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 5 minut
1. Marchew trę na grubych oczkach.
2. Dodaję czosnek,jogurt sól i pieprz.

P.S. Gdy zabieram taką surówkę ze sobą, zamiast czosnku daję chrzan 🙂

K:438.4 / B:21.4 / T:14.5 / WP:8.1 / F:19.3

Podwieczorek

WAFLE RYŻOWE HUMMUSEM I POMIDORKAMI
Wafle ryżowe musli – 20 g (4 x Sztuka)
Hummus z suszonymi pomidorami – 40 g (4.0 x Łyżeczka)
Pomidorki koktajlowe

Czas przygotowania: 1 minuta

1 . Wafle smaruje hummusem (tutaj akurat kupnym:) dodaję pomidorki 🙂

K:140.3 / B:2.4 / T:12.2 / WP:4.2 / F:2.2

Kolacja

Często gotuję coś na kilka dni, żeby mieć przygotowane jedzonko, a nie buszować po kuchni jak wracam wygłodniała, gdy wizyty mi się przedłużą 🙂

LECZO WEGETARIAŃSKIE (PRZEPIS NA 3 PORCJE)
Zjedz 1 z 3 porcji
Cukinia – 700 g (2.0 x Sztuka)
Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
Kukurydza, konserwowa – 100 g (6.0 x Łyżka)
Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
Papryka czerwona – 200 g (1 x Sztuka)
Ciecierzyca (w zalewie) – 140 g (7 x Łyżka)
Pomidory z puszki (krojone) – 800 g (8 x Porcja)

Przyprawy: papryka słodka, papryka chilli, papryka wędzona

Czas przygotowania: 20 minut
1. Pokrojone warzywa duszę na patelni razem z czosnkiem i oliwą.
2. Wszystko doprawiam i zalewam pomidorami lub passatą.

Jak lubicie możecie doprawić natką pietruszki (ja nienawidzę :p)

K:248.6 / B:10.1 / T:6.1 / WP:33.3 / F:13.1

SUMA K: 1729.0 B: 86.9 T: 72.3 WP: 122.2 F: 48.5

DZIEŃ WEEKENDOWY

Śniadanie

OMLET BISZKOPTOWY
Jaja kurze całe – 100 g (2 x Sztuka)
Mąka gryczana – 15 g (1 x Łyżka)
Olej kokosowy – 2 g (0.2 x Łyżka)
Truskawki – 140 g (2 x Garść)
Ksylitol – 14 g (2 x Łyżeczka)
Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)
Serek Bieluch lekki – 75 g (0.5 x Opakowanie)

Czas przygotowania: 10 minut
1. Białka oddzieliłam od żółtek, ubiłam na sztywną masę, dodałam żółtka, mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia.
2. Patelnie delikatnie przesmarowałam olejem kokosowym i wytarłam ręcznikiem papierowym, wylałam masę na patelnię i smażyłam na małym ogniu pod przykryciem.
3. Gotowy omlet przesmarowałam serkiem i nałożyłam owoce 🙂

K:354.6 / B:22.2 / T:14.9 / WP:31.6 / F:3.4

II śniadanie

TRUSKAWKOWY KOKTAJL
Jogurt naturalny – 250 g (12.5 x Łyżka)
Szpinak – 25 g (1 x Garść)
Truskawki, mrożone – 240 g (2.4 x Porcja)
Otręby owsiane – 5 g (0.71 x Łyżka)
Ksylitol – 7 g (1 x Łyżeczka) *

*Truskawki były troszkę kwaśne, stąd ksylitol 🙂

Czas przygotowania: 5 minut
1. Zmiksowałam wszystkie składniki w blenderze.

K:263.8 / B:12.2 / T:8.4 / WP:33.9 / F:5.6

Obiad

MAKARON Z POMIDORKAMI I FETĄ
Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
Ser typu „Feta” – 50 g (1 x Porcja)
Szpinak – 50 g (2 x Garść)
Pomidory koktajlowe – 200 g (10 x Sztuka)
Oregano – 1 g (0.2 x Łyżeczka)
Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
Bazylia – 1 g (1 x Szczypta)
Makaron z ciecierzycy – 90 g (1.8 x Garść)

Czas przygotowania: 15 minut
1 Na oliwie duszę czosnek wraz z przyprawami i pomidorkami.
2. Makaron gotuję w gorącej wodzie.
3. Do sosu dodaję fetę, mieszam, wrzucam ugotowany makaron i wszystko razem mieszam i doprawiam 🙂

K:494.2 / B:28.7 / T:19.3 / WP:8.5 / F:18.1

Podwieczorek

NEKTARYNKA
Nektarynka – 100 g (1 x Sztuka)

K:50.0 / B:0.9 / T:0.2 / WP:10.6 / F:1.2

Kolacja

SAŁATKA Z FETĄ, ORZECHAMI I TRUSKAWKAMI
Orzechy włoskie – 20 g (1.33 x Łyżka)
Ser typu „Feta” – 50 g (1 x Porcja)
Truskawki – 200 g (2.86 x Garść)
Mix sałat – 50 g (2.5 x Garść)

Chleb żytni razowy – 35 g (1.17 x Kromka)

Czas przygotowania: 5 minut
1. Sałaty myję, dodaję porkojone truskawki, fetę. Posypuję orzechami.
2. I polewam kremem balsamicznym do smaku 🙂

I na sobotni wieczór….

Prosecco – 300 g (2 x Kieliszek)

K:594.6 / B:15.9 / T:21.5 / WP:32.1 / F:8.4 /

SUMA K: 1757.2 B: 79.9 T: 64.3 WP: 116.6 F: 36.7

Tak ja lubię jeść makaron, szczególnie ten z warzyw strączkowych jest genialny! 🙂 I gotuję się tylko 5 minut! 🙂

Będę się strała z kolejnymi wpisami wybierać takie dni, gdzie cały dzień jestem poza domem 🙂

Bo mój plan dnia, każdego dnia jest inny, dlatego moje jadłospisy też się różnią 🙂

Zobaczycie! 🙂

Jak Wam się podoba ta seria? 🙂

Co byście z tego zjedli ? 🙂

Jeśli jesteście zainteresowani, abym stworzyła Wam indywidualnie opracowany jadłospis pod Wasze smaki ,

jednostki chorobowe i styl życia to kliknijcie obrazem i skontaktujcie się ze mną! :))))

Zrób ten pierwszy krok w kierunku wymarzonej sylwetki! :)))

Stacjonarnie przyjmuję w Tychach, i Rudze Śląskiej,  a osoby z innych okolic zapraszam do konsultacji online <3

Szczegóły tutaj ! :)))

Całe życie porzucałaś dietę z powodu braku czasu na przygotowanie posiłków?

To nie Twoja wina, nie wiedziałaś, że można inaczej!

Wypróbuj moje EKSPRESOWE ELASTYCZNE DIETY  Z GOTOWYMI PRODUKTAMI Z BIEDRONKI LUB LIDLA, W KTÓRYCH PRZYGOTOWANIE POSIŁKÓW NIE ZAJMIE TOBIE WIĘCEJ NIŻ 20 MINUT DZIENNIE!

Bez stania w garach godzinami, bez skomplikowanych posiłków!

A dodatkowo bez sztywnych jadłospisów, wybierając przepisy, na które masz dzisiaj ochotę!

Obejrzyj filmik i zobacz jak wygląda ta dieta od środka!

Wypróbuj BEZPŁATNIE 15 przepisów z mojej kultowej diety elastycznej.
Nawet nie poczujesz, że jesteś na diecie. Jesz co chcesz i chudniesz!