Nie jest tajemnicą, że uwielbiam słodycze… A te zdrowe najbardziej 🙂 Dzisiejsze propozycja to marchewkowe ciasteczka, bez pieczenia! Nawet jeśli masz dwie lewe ręce do pieczenia, te ciasteczka na pewno Ci wyjdą! 🙂
Robi się je błyskawicznie, są pyszne i zdrowe! 🙂
Potrzebne są Ci jedynie daktyle, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, marchewka i miód ! 🙂 I trochę przypraw takich jak cynamon i imbir! 🙂 I blender ! 🙂
Obawiasz się, że daktyle zawierają sporo cukru? Tak to prawda, ale udowodniono, że codzienne spożycie nawet 100 gram daktyli, nie wpływa na podniesienie stężenie cukru we krwi, poza tym daktyle zawierają sporo błonnika, dzięki czemu poprawia nam się perystaltyka jelit-usprawnia ich pracę oraz obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed niekorzystnymi antyrodnikami oraz opóźniają procesy starzenia.
Daktyle również są kopalną minerałów!
W przeciwieństwie do naszego powszechnie używanego cukru-sachorozy są zdrowe! 🙂 Sachoroza nie ma takich właściwości 😉 Cukier cukrowi nie równy 🙂
I świetnie się sprawdzają w zdrowych słodyczach, to one nam wszystkie składniki zlepiają ze sobą! 🙂
Zamiast formy kuleczek można zrobić klasycznego batona 🙂
Składniki na około 12 kuleczek
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki wiórków kokosowych
5-6 daktyli
2 marchewki (około 100 g)
2 łyżeczki miodu
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
Przygotowanie
Umyj i obierz marchewki i zetrzyj na tarce o małych oczach.
Orzechy zmiel w blenderze dodaj, wiórki kokosowe, daktyle, miód i przyprawy i zmiksuj. (Można dodać więcej miodu)
Dodaj marchew i miksuj aż wszystko się połączy.
Sformułuj kuleczki i obtocz w wiórkach kokosowych.
Pralinki już są gotowe do spożycia, ale najlepiej zostawić je na kilak godzin w lodówce, będą lepsze 🙂
Wartości odżywcze w 1 pralince
- wartość energetyczna 78 kcal
- węglowodany 6,2 g
- białka 1,3 g
- tłuszcze 6,2 g
- błonnik 1,7 g