Za oknem już jesień… Dlatego czas na jesiennie owsiane ciasteczka! :)))
Jabłkowe z nutką cynamonu… 4 składnikowe, proste i szybkie! :)))
Do tego niskokaloryczne ! :)))
Idealne sprawdzą się jako słodka przekąska do kawy, śniadanie czy przekąska dla dziecka dla szkoły ! :)))
Ciasteczka są aromatyczne, bez dodatku tłuszczu, bez mąki i cukru. Świetnie sprawdzają się u osób, które są na diecie! :)))
Cudowny pomysł, żeby przemycić płatki owsiane do naszego codziennego menu, które są naszym polskim (często niedocenianym 🙁 ) superfoods ! 🙂
To właśnie produkty owsiane, dzięki zawartości beta glukanów obniżają cholesterol, zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca, obniżają glikemie i insulinemię (poziom cukru we krwi), wspomagają leczenie ciśnienia tętniczego, mają korzystny wpływ na bakterie jelitowe,wykazują działanie przeciwutleniające i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.
Te ciasteczka to zdrowie, słodycz i przyjemność w jednym! :))))
Czas na błyskawiczne wykonanie! 🙂
Składniki (na około 24 ciasteczek)
pół kilo jabłek
150 g płatków owsianych
15 g otrębów owsianych (jeśli nie macie dodajcie 10 g więcej płatków)
1-2 łyżki ksylitolu, erytrolu lub stewii
cynamon (dodałam sporo! :)))
Przygotowanie
Piekarnik nastaw na 160 stopni.
Jabłka utrzeć na tarce dodać płatki, otręby, cynamon, ksylitol i wymieszać.
Koniecznie spróbujcie ! I w razie preferencji dodajcie więcej cynamonu/ ksylitolu :)))
Na brytfance ułóż papier do pieczenia, z masy utwórz ciasteczka i piecz około 15 minut w piekarniku!
Zostaw je kilka minut w piekarniku (przy uchylonych dźwiczkach) do wystygnięcia.
I gotowe, prawda, że szybko? :)))
Smacznego! :))))
Ciasteczka można przechowywać w szklanym szczelnym pojemniczku do 3-4 dni.
Wartości odżywcze w 1 ciasteczku
- wartość energetyczna 90 kcal
- węglowodany 20,6 g
- białko 2,3 g
- tłuszcze 1,4 g
- błonnik 2,8 g