Macie ochotę na prosty w przygotowaniu, zdrowy i niskokaloryczny deser? Do tego smaczny? :))) Bogaty w kwasy omega3 , wapń i magnez?
Kokosowy pudding smakuje świetnie z owocami lub musami owocowymi, a robi się błyskawicznie i praktycznie sam!
Wystarczy, że przemieszasz dasz do lodówki na noc, a rano masz gotowy deser! 🙂
Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) jest coraz bardziej popularna i uznawana za kolejny magiczny superfoods, dzięki któremu będziemy piękni, młodzi i oczywiście szczupli.
Czy rzeczywiście ma tak cudowne właściwości?
Co chwilę na rynek wchodzą kolejne coraz bardziej egzotyczne produkty spożywcze, reklamowane jako cudowne odkrycia, bez których zdrowa dieta nie ma sensu.
W swojej pracy zawodowej codziennie bilansując diety swoim podopiecznym, widzę, że
nowe, drogie i egzotyczne produkty nie są koniecznie….
… ba, nawet wcale potrzebne, żeby dostarczyć wszystkich witamin i minerałów, prowadzić zdrowy tryb życia i schudnąć.
Dlatego bardzo sceptycznie podchodzę do każdej nowości i póki nie zobaczę badań naukowych, że dany produkt , rzeczywiście ma dane właściwości to nie uwierzę 🙂
Zdrowy rozsądek przede wszystkim 🙂
Wracając do nasion chia, to rzeczywiście są źródłem kwasów omega3, wapnia, magnezu, fosforu i manganu oraz błonnika i rzeczywiście całkiem sporo jest tych składników w nich
Konkretniej w dwóch łyżkach znajdziemy 5 g kwasów omega 3, 8 g błonnika, 5 g białka oraz 30% dziennego zapotrzebowania na magnez i mangan, 20% na wapń i fosfor i dostarczymy organizmowi 110 kcal.
Dzięki zawartości kwasów omega 3 i błonnika, obniża stężenie „złego ” cholesterolu, zapobiega miażdżycy, chorobom jelit, serca, cukrzycy typu 2 oraz insulionoporności, pomaga w zaparciach oraz usprawnia perystaltykę jelit, pochłania metale ciężkie z organizmu
Rzeczywiście jest to wartościowy i ciekawy produkt, jako dodatek do codziennej zdrowej diety sprawdzi się, ale nie uważam, że zawiera substancje,na które ciężko pokryć zapotrzebowanie w codzinenej diecie. Wapń pokryjemy z produktów nabiałowych, błonnik z produktów roślinny i produktów pełnoziarnistych, łatwiej przyswajalne kwasy omega 3 znajdują się w rybach, a magnez i również kwasy omega 3 znajdziemy w orzechach włoskich.
Moją ulubioną świetną właściwością nasion chia jest to, że są idealnym zagęszczaczem, dlatego świetnie nadaje się do sosów, lodów i do puddingów :))))
Dlatego w mojej kuchni jak i kuchni moich podopiecznych jako zdrowy deser sprawdza się idealnie! :)))
Składniki
2 łyżki chia
150 ml mleka 2% świeżego lub roślinnego
3 łyżki mleczka kokosowego lub 1,5 łyżki wiórków kokosowych (jeśli nie macie mleczka)
łyżeczka miodu
garść ulubionych owoców
Sposób przygotowania
Nasiona zalewamy mlekiem, dodajemy miód i dokładnie mieszamy kilka minut, tak aby każde nasionko nasiąkło.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, można pudding jeszcze przemiksować, ja nie miksuję i uważam, że jest idealny.
Można w ciągu „namaczania” kilka razy pudding przemieszać.
Przed spożyciem dodajemy owoce :)))
DelektuJEMY :)))
- wartość energetyczna 270 kcal
- węglowodany 21,7 g
- białka 10,8 g
- tłuszcze 15,1 g
- błonnik 9,6 g
Jeśli jesteście zainteresowani, abym stworzyła Wam indywidualnie opracowany jadłospis pod Wasze smaki ,
jednostki chorobowe i styl życia to kliknijcie obrazem i skontaktujcie się ze mną! :))))
Zrób ten pierwszy krok w kierunku wymarzonej sylwetki! :)))
Stacjonarnie przyjmuję w Tychach i Rudzie Śląskiej. a osoby z innych okolic zapraszam do konsultacji online <3
Szczegóły tutaj ! :)))