Jesli macie ochotę na powiew kuchni śródziemnomorskiej do tego w wersji wege zapraszam Was serdecznie na wpis!

Kocham kocham kocham grecką kuchnię… Te smaki, aromaty…

Do tego sam styl życia …

Pełna radość życia…

Bez pędu za karierą, pieniędzmi, jest to na prawdę niesamowite…

Powinniśmy się od nich uczyć…

Radości  z małych rzeczy… Życiowego optymizmu, może troszkę mniej ich temperamentu…

I te winiarnie w Grecji… czego chcieć więcej? 😉

Tak teraz myślę i jestem urodzoną optymistką, jestem wybuchowa i kocham grecką kuchnię…

Czyżbym była Greczynką? 😉

Chyba powinnam emigrować 😉

Każda wyspa grecka ma swój inny wyjątkowy klimat, niby ta sama kuchnia, ale jak ona się różni w danym regionie…

Każdy region ma inną historię, inne naleciałości z innych kultur...jest to prawdziwa magia Grecji….

Najmocniej zakochana jestem w Zakyntosie polecam Wam to miejsce…

Wyspa pachnąca oregano i pomarańczami..

Do tego te cudowne widoki… Zatoka Wraku… Na prawdę robi wrażenie! 🙂

Zakynthos 2014, czyli jeszcze młoda… 😉

Z racji tego, że po uszy zakochana jestem w greckiej kuchni, zawsze staram się wybierać miejsca, w których hotel ma w ofercie grecką tawernę niż all inclusive…

Szukanie trwa kilka dobrych godzin, ale jak się uda… 🙂

Więc aby przypomnieć sobie gorące smaki lata zapraszam Was dziś na musakę w wersji wegetariańskiej…

Jeśli będziecie chcieli poznać przepis w wersji mięsnej dajcie znać ugotuję dla Was i taką wersję 🙂

Kochani co tydzień Wam serwuję wege pomysły na posiłki, abyście zobaczyli,że dieta roślinna również potrafi (a nawet musi) być smaczna i szybka i wcale nie droga!

Mięso wcale nie musi być codziennie w naszej diecie, idealnie byłoby 3-4  razy w tygodniu zastąpić je właśnie warzywami strączkowymi, który dodatek do diety ma wspaniałe właściwości.

Spożywanie warzyw strączkowych 4 razy w tygodniu zmniejsza ryzyka zawału serca, obniża poziom cholesterolu całkowitego  i LDL tzw. złego cholesterolu, trójglicerydów we krwi, ryzyko nowotworu jelita grubego…

Usprawniają pracę jelit przez dużą zawartość błonnika pokarmowego diecie, przez co błonnik jak szczoteczka wymiata wolne rodniki, toksyny i metale ciężkie z naszego organizmu! 🙂

Dzisiejszy przepis jest łatwy w przygotowaniu, szybki, świetnie sprawdzi się na imprezie czy jako obiad na kilka dni! 🙂

Nic tylko próbować! 🙂

Składniki na blachę około 6 porcji

2 większe bakłażany

400 g czerwonej lub zielonej soczewicy

2 cebule

1 puszka pomidorów lub 500 ml passaty pomidorowek

2 łyżki koncentratu pomidorowego

 2 jajka

150 ml jogurtu naturalnego

2-3 łyżki oregano

3 ząbki czosnku (lub więcej)

sól, pieprz

120 g sera żółtego *

*Kochani 20 g sera na porcje jeszcze nikomu nie zaszkodziło 🙂 pamiętajcie wszystko można kwestia ilości, chyba, że macie problemy z cholesterolem bądź miażdżycą tutaj bym rzeczywiście nie polecała

Sposób przygotowania

Soczewicę dokładnie przepłukaj dokładnie pod bieżącą wodą, zalej przegotowaną wodą w misce i mocz przez około godzinę (można dłużej)

Bakłażany kroimy w plastry i grillujemy lub obsmażamy z dwóch stron na delikatnie przesmarowanej patelni.

Cebulę kroimy w kosteczkę na łyżce oliwy przesmażamy. dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i dusimy.

Dodajemy soczewicę chwilę podsmażamy, zalewamy pomidorami i koncentratem, dodajemy oregano, pieprz, słodką paprykę do smaku i odrobinkę cynamonu (sekret pomidorowego sosu z Zante) doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 10-15 minut.

Formę do pieczenie przesmarowujemy delikatnie tłuszczem, układamy pierwszą warstwę bakłażanów.

Ser ścieramy na tarce, 2 miseczce mieszamy jajka, jogurt, połowę sera, sól, pieprz i szczyptę oregano.

Na pierwszą warstwę bakłażanów dajemy nasz soczewicowy farsz, układamy kolejną warstwę bakłażanów, kolejną porcję farszu i zalewamy jogurtowo-jajecznym sosem i posypujemy serem.

Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika z termoobiegiem no około 20 -30 minut (aż ser i masa jajeczna się zapieką)

Smacznego! :))))

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • wartość energetyczna  364,4  kcal
  • węglowodany 40,8 g
  • białka 27,9 g
  • tłuszcze 9,5 g
  • błonnik 9,3 g

podpis

Jeśli jesteście zainteresowani, abym stworzyła Wam indywidualnie opracowany jadłospis pod Wasze smaki ,

jednostki chorobowe i styl życia to kliknijcie obrazem i skontaktujcie się ze mną! 🙂

Zrób ten pierwszy krok w kierunku wymarzonej sylwetki! 🙂 

Działam mobilnie na terenie Śląska i Krakowa, stacjonarnie przyjmuję w Tychach i Katowicach, a osoby z innych okolic zapraszam do konsultacji online <3

 

deser-na-diecie-dla-insulinoopornych-fit-deser-szwarcwaldzki
Przepisy

Fit deser szwarcwaldzki

Deser szwarcwaldzki na diecie❓ Oczywiście, że tak‼ Takie pyszności zjesz ze mną na diecie. Nawet nie poczujesz, że jesteś na diecie‼ Słodycze na diecie ❓

fit-serniczek-na-diecie-bez-pieczenia-odchudzanie-fit-deser-szybka-dieta
Przepisy

Fit serniczek na zimno z owocami

Zastanawiałaś się kiedyś, ile razy poddawałaś się na diecie, bo zjadłaś jakiś kawałek ciasta na diecie ❓ „Bo nie dałam rady nawet nie jeść głupich

owsianka-oreo-na-diecie-odchudzająca-fit-dieta-szybka
Przepisy

Owsianka Oreo, czyli idealna owsianka na diecie

Nie wiem czy wiesz, ale.. Tworzę najpyszniejsze owsianki! Dzisiaj mam dla Ciebie moją najnowszą ulubioną owsiankę, czyli… OWSIANKĘ OREO!  Robi się błyskawicznie, jest przepyszna i

CHCESZ JEŚĆ CO CHCESZ I CHUDNĄĆ?

Wypróbuj BEZPŁATNIE 15 przepisów z mojej kultowej diety elastycznej.

Nawet nie poczujesz, że jesteś na diecie!