Kwas foliowy jest jednym z niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego rozwoju dziecka to on odpowiada za prawidłowy rozwój komórek nerwowych, układu nerwowego, mózgu i rdzenia kręgowego. Ponieważ komórki te powstają już w pierwszych tygodniach ciąży tak istotna jest suplementacja tą witaminą już w okresie planowania potomstwa. Niedobory mogą prowadzić do POWAŻNYCH WAD ROZWOJOWYCH wady cewy nerwowej, rozszczepu kręgosłupa, bezmózgowia u płodu, wad serca, rozczepieniu wargi i podniebienia, zwiększa się ryzyko poronień samoistnych, noworodek rodzi się z mniejszą masą urodzeniową, zwiększa się u niego ryzyko zachorowania w przyszłości na anemię.
Bardzo często dowiadujemy się o ciąży dopiero w 4-8 tygodniu, gdy mózg i rdzeń kręgowy dziecka są już wykształcone! I suplementacja kwasem foliowym po tym okresie nie uchroni dziecka przed wadami cewy nerwowej, jedynie przed anemią matki i maleństwa. Według badań w 2001 w Polsce wady cewy nerwowej stanowiły aż 34% wszystkich zgonów noworodków !
W Polsce w 2003 jedynie 12 % (!) kobiet będących w ciąży w wieku 20-34 lat, deklarowało spożywanie kwasu foliowego przed ciążą, w Wielkiej Brytanii 30%.
Biorąc pod uwagę, że bardzo duża ilość ciąż jest nieplanowa, dlatego zaleca się kobietom w wieku rozrodczym i planującym ciąże suplementacje tej witaminy w ilości 400 µg dziennie. W ciąży ilość zaleca lekarz.
Czy wystarczy dieta, aby dostarczyć kwas foliowy?
Kwas foliowy pochodzący z naturalnych źródeł jest bardzo dobrze przyswajalny w około 50-80 %, niestety jest bardzo wrażliwy na szereg
Czynności te mogą zmniejszyć zawartość kwasu foliowego nawet o 70% !
Tabela przedstawia zawartość kwasu foliowego w µg / 100 g produktu.
szpinak | 193 |
fasola biała (nasiona suche) | 187 |
pietruszka (korzeń) | 180 |
pietruszka (liście) | 170 |
żółtko jaja kurzego | 152 |
groch (nasiona suche) | 151 |
szparagi | 150 |
brukselka | 130 |
jarmuż | 120 |
brokuły | 119 |
migdały | 96 |
awokado | 62 |
Dlatego warto spożywać produkty bogate w kwas foliowy w postaci surowej jako sałatka czy smoothie.
Również warto łączyć produkty zawierające kwas foliowy z witaminą C, B12, żelazem i cynkiem, które poprawią wykorzystanie kwasu przez organizm.
Bardzo trudno ustalić ile tak naprawdę przyswajamy kwasu foliowego z żywności, dlatego najlepiej oprócz wzbogacenia swojej diety w produkty będące dobrym źródłem witaminy B9 zaleca się Paniom suplementacje kwasem foliowym, który przyswaja się całkowicie.
W okresie planowania ciąży warto również zrobić także badanie na mutację genu MTHFR. Aż 30-40% kobiet populacji europejskiej posiada tę mutacje. Jeśli ona występuje należy zwiększyć dawkę przyjmowanego kwasu foliowego lub zakupić suplementy zawierające metafoline (metylowany kwas foliowy, który od razu jest wykorzystany przez organizm, w przeciwieństwie do kwasu foliowego, który, aby zostać wykorzystany musi zostać przetworzony do aktywnej formy właśnie dzięki reduktazie MTHR).
Pamiętajmy, że antykoncepcja zawodzi i warto zadbać już teraz o przyszłość swojego maleństwa poprzez dietę bogatą w kwas foliowy oraz jego suplementacje.
Bibliografia
- Szostak-Węgierek D.: Znaczenie prawidłowego żywienia kobiety w czasie ciąży. Żyw. Człow. Metab. 2004, 31 (2), 160–171.
- Szamotulska K., Mierzejewska E., Mazur J., Brzeziński Z. J. i wsp.: Knowledge and behaviours toward folic acid among Polish women in 2001 and 2003 years. Arch. Perin. Med. Suppl., 2005, 57.
- Czeczot H: Kwas foliowy w fizjologii i patologii. Postepy Hig Med. Dosw., 2008, 62, 405-419.
- Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo