JUŻ JEST! E-BOOK FIT DESERKI Z 40 WYSOKOBIAŁKOWYMI, przepysznymi i szybkimi deserkami!

 E-book EKSPRESOWE LUNCHBOXY  – z okazji premiery 60 zł taniej!

Ponad 60 wysokobiałkowych, przepysznych i prostych przepisów!

00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

Aż -55% na WSZYSTKIE elastyczne diety

Zostało jeszcze:

:
:
:
Zgarnij dodatkowy bonus z okazji premiery II edycji diety

Zostało

199

poradników w bonusie

Zapisz się na mój newsletter i odbierz 3 dni zimowej diety!

Dlaczego spożywanie kwasu foliowego przed i w trakcie ciąży jest ważne?

pregnant-775036

Kwas foliowy jest jednym z niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego rozwoju dziecka to on odpowiada za prawidłowy rozwój komórek nerwowych, układu nerwowego, mózgu i rdzenia kręgowego. Ponieważ komórki te powstają już w pierwszych tygodniach ciąży tak istotna jest suplementacja tą witaminą już w okresie planowania potomstwa. Niedobory mogą prowadzić do POWAŻNYCH WAD ROZWOJOWYCH wady cewy nerwowej, rozszczepu kręgosłupa, bezmózgowia u płodu, wad serca, rozczepieniu wargi i podniebienia, zwiększa się ryzyko poronień samoistnych, noworodek rodzi się z mniejszą masą urodzeniową, zwiększa się u niego ryzyko zachorowania w przyszłości na anemię.

Bardzo często dowiadujemy się o ciąży dopiero w 4-8 tygodniu, gdy mózg i rdzeń kręgowy dziecka są już wykształcone! I suplementacja kwasem foliowym po tym okresie nie uchroni dziecka przed wadami cewy nerwowej, jedynie przed anemią matki i maleństwa. Według badań w 2001 w Polsce wady cewy nerwowej stanowiły aż 34% wszystkich zgonów noworodków !

 W Polsce w 2003 jedynie 12 % (!) kobiet będących w ciąży w wieku 20-34 lat, deklarowało spożywanie kwasu foliowego przed ciążą, w Wielkiej Brytanii 30%.

Biorąc pod uwagę, że bardzo duża ilość ciąż jest nieplanowa, dlatego zaleca się kobietom w wieku rozrodczym i planującym ciąże suplementacje tej witaminy w ilości 400 µg dziennie. W ciąży ilość zaleca lekarz.

Czy wystarczy dieta, aby dostarczyć kwas foliowy?

 Kwas foliowy pochodzący z naturalnych źródeł jest bardzo dobrze przyswajalny w około 50-80 %, niestety jest bardzo wrażliwy na szereg

Czynności te mogą zmniejszyć zawartość kwasu foliowego nawet o 70% !

Tabela przedstawia zawartość kwasu foliowego w µg / 100 g produktu.

szpinak193
fasola biała (nasiona suche)187
pietruszka (korzeń)180
pietruszka (liście)170
żółtko jaja kurzego152
groch (nasiona suche)151
szparagi150
brukselka130
jarmuż120
brokuły119
migdały96
awokado62

Dlatego warto spożywać produkty bogate w kwas foliowy w postaci surowej jako sałatka czy smoothie.

Również warto łączyć produkty zawierające kwas foliowy z witaminą C, B12, żelazem i cynkiem, które poprawią wykorzystanie kwasu przez organizm.

Bardzo trudno ustalić ile tak naprawdę przyswajamy kwasu foliowego z żywności, dlatego najlepiej oprócz wzbogacenia swojej diety w produkty będące dobrym źródłem witaminy B9 zaleca się Paniom suplementacje kwasem foliowym, który przyswaja się całkowicie.

W okresie planowania ciąży warto również zrobić także badanie na mutację genu MTHFR. Aż 30-40%  kobiet populacji europejskiej posiada tę mutacje. Jeśli ona występuje należy zwiększyć dawkę przyjmowanego kwasu foliowego lub zakupić suplementy zawierające metafoline (metylowany kwas foliowy, który od razu jest wykorzystany przez organizm, w przeciwieństwie do kwasu foliowego, który, aby zostać wykorzystany musi zostać przetworzony do aktywnej formy właśnie dzięki reduktazie MTHR).

Pamiętajmy, że antykoncepcja zawodzi i warto zadbać już teraz o przyszłość swojego maleństwa poprzez dietę bogatą w kwas foliowy oraz jego suplementacje.

Bibliografia

  1. Szostak-Węgierek D.: Znaczenie prawidłowego żywienia kobiety w czasie ciąży. Żyw. Człow. Metab. 2004, 31 (2), 160–171.
  2. Szamotulska K., Mierzejewska E., Mazur J., Brzeziński Z. J. i wsp.: Knowledge and behaviours toward folic acid among Polish women in 2001 and 2003 years. Arch. Perin. Med. Suppl., 2005, 57.
  3. Czeczot H: Kwas foliowy w fizjologii i patologii. Postepy Hig Med. Dosw., 2008, 62, 405-419.
  4. Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo

Całe życie porzucałaś dietę z powodu braku czasu na przygotowanie posiłków?

To nie Twoja wina, nie wiedziałaś, że można inaczej!

Wypróbuj moje EKSPRESOWE ELASTYCZNE DIETY  Z GOTOWYMI PRODUKTAMI Z BIEDRONKI LUB LIDLA, W KTÓRYCH PRZYGOTOWANIE POSIŁKÓW NIE ZAJMIE TOBIE WIĘCEJ NIŻ 20 MINUT DZIENNIE!

Bez stania w garach godzinami, bez skomplikowanych posiłków!

A dodatkowo bez sztywnych jadłospisów, wybierając przepisy, na które masz dzisiaj ochotę!

Obejrzyj filmik i zobacz jak wygląda ta dieta od środka!

Wypróbuj BEZPŁATNIE 15 przepisów z mojej kultowej diety elastycznej.
Nawet nie poczujesz, że jesteś na diecie. Jesz co chcesz i chudniesz!