Co powiecie na orzechowe, słodziutkie i pyszne babeczki- serniczki bez pieczenia? Dodam, że wykonanie ich zajmie Wam mniej niż 15 minut! Jedyną ich wadą, że tak samo jak dobre wino muszę poleżakować trochę 😀 Ale na prawdę warto czekać! Są przeboskie! Bez wyrzutów sumienia w ramach czegoś słodkiego nawet, jeśli jesteście na diecie redukcyjnej! 🙂
Pomysł na dzisiejsze babeczki powstał, gdy nie miałam co zrobić z połówką mleczka kokosowego…
Wpadłam na genialny plan…
…zrobić śmietankę kokosową i wegański deser….
Oj co to był za głupi pomysł :)))
Raz już mi śmietanka nie wyszła i zamiast potraktować to jako znak z niebos, że nie powinnam się zabierać za tego typu eksperymenty
Stwierdziłam, że to świetny pomysł…
„Ja nie dam rady?!”
Zaczęłam od spodu orzechowego, a gdy spód się chłodził zajęłam się mleczkiem…
Oczywiście się nie nie ubiło…
Czyli mamy znak pod tytułem „olej to laska, zrób coś sprawdzonego…”
Ale, że jestem uparta jak osioł, to przecież nie mogłam tak tego zostawić …
Szczególnie, gdy mój drugi wewnętrzny głos
” Ty dziewczyno nic z tego nie zrobisz? Ty?! No nie żartuj… Ale że Ty?!”
więc wpadłam na kolejny wręcz tak samo cudowny pomysł -dodam agaru to mi się ładnie zetnie i będzie super…
Byłoby, oj byłoby…
Gdybym nie dała (oczywiście na wszelki wypadek, żeby się na pewno zsiadło…. :)z a dużo agaru może i by to wyszło 😀
a tak powstała strasznie gęsta masa budyniowa z mącznym posmakiem… dramat 😀
także mleczko kokosowe kontra ja 2:0
Budyń poszedł do kosza,stracone 30 minut życia również, ale za to powstało to cudowne połączenie, które komponuje się idealnie,
bez wymyślnych składników, bez problemów, bez nieszczęścia 🙂
Jeśli macie sprawdzony sposób jak zrobić śmietankę z mleczka to proszę o rady! Bo w smaku było super, schłodziłam je … ale drugi raz nie wyszło 😀
Myślicie, że moje głosy w głowie to coś normalnego czy powinnam się z jakimś specjalistą skonsultować? 😉
Także w normalnych okolicznościach jest to deser jest błyskawiczny! 😀
Spód idealnie słodki, bez dodatku cukru!
Nadzienie świetnie łączy się z sezonowymi owocami… Wychodzi na prawdę obłędne! 🙂
Świetny pomysł na drugie śniadania czy podwieczorki w pracy 🙂
A jeśli lubicie słodkie śniadania to ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu! 🙂
Jest to moja wersja serniczka na zimno,
oczywiście w wersji fit i dalej pysznej
a kto odmówiłby serniczkowi? 😀
Ja na pewno nie! 🙂
Składniki na około 6 babeczek
Na orzechowy spód
200 g daktyli
150 g migdałów lub dowolnych orzechów
2 łyżki nasion słonecznika
3 łyżki płatków owsianych górskich lub zwykłych
Na nadzienie
opakowanie (150 g ) Bielucha lekkiego
100 g twarogu półtłustego
3-4 łyżki ksylitolu
garść owoców u mnie maliny i borówki
Przygotowanie
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na godzinę.
Następnie miksujemy je z migdałami, nasionami słonecznika i płatkami owsianymi.
Formy na tarty lub muffinki delikatnie smarujemy tłuszczem, chyba, że macie silikonowe to wtedy bez
Odstawiamy do lodówki
W między czasie twarożek miksujemy z serkiem i ksylitolem, nakładamy do foremek, ozdabiamy dużą ilością owoców.
Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc 🙂
Więcej czekania niż przygotowywania, ale na prawdę warto! <3
Wartość odżywcza 1 sercznika
wartość energetyczna 339,0 kcal
węglowodany 38,1 g
białko 12,6 g
tłuszcz 16,5 g
błonnik 7,5 g
Dajcie znać jak Wam smakuje <3
Jeśli jesteście zainteresowani, abym stworzyła Wam indywidualnie opracowany jadłospis pod Wasze smaki ,
jednostki chorobowe i styl życia to kliknijcie obrazem i skontaktujcie się ze mną! 🙂
Zrób ten pierwszy krok w kierunku wymarzonej sylwetki! 🙂
Stacjonarnie przyjmuję w Tychach, i Rudze Śląskiej, a osoby z innych okolic zapraszam do konsultacji online <3
Szczegóły tutaj ! :)))