Jesli macie ochotę na powiew kuchni śródziemnomorskiej do tego w wersji wege zapraszam Was serdecznie na wpis!
Kocham kocham kocham grecką kuchnię… Te smaki, aromaty…
Do tego sam styl życia …
Pełna radość życia…
Bez pędu za karierą, pieniędzmi, jest to na prawdę niesamowite…
Powinniśmy się od nich uczyć…
Radości z małych rzeczy… Życiowego optymizmu, może troszkę mniej ich temperamentu…
I te winiarnie w Grecji… czego chcieć więcej? 😉
Tak teraz myślę i jestem urodzoną optymistką, jestem wybuchowa i kocham grecką kuchnię…
Czyżbym była Greczynką? 😉
Chyba powinnam emigrować 😉
Każda wyspa grecka ma swój inny wyjątkowy klimat, niby ta sama kuchnia, ale jak ona się różni w danym regionie…
Każdy region ma inną historię, inne naleciałości z innych kultur...jest to prawdziwa magia Grecji….
Najmocniej zakochana jestem w Zakyntosie polecam Wam to miejsce…
Wyspa pachnąca oregano i pomarańczami..
Do tego te cudowne widoki… Zatoka Wraku… Na prawdę robi wrażenie! 🙂
Zakynthos 2014, czyli jeszcze młoda… 😉
Z racji tego, że po uszy zakochana jestem w greckiej kuchni, zawsze staram się wybierać miejsca, w których hotel ma w ofercie grecką tawernę niż all inclusive…
Szukanie trwa kilka dobrych godzin, ale jak się uda… 🙂
Więc aby przypomnieć sobie gorące smaki lata zapraszam Was dziś na musakę w wersji wegetariańskiej…
Jeśli będziecie chcieli poznać przepis w wersji mięsnej dajcie znać ugotuję dla Was i taką wersję 🙂
Kochani co tydzień Wam serwuję wege pomysły na posiłki, abyście zobaczyli,że dieta roślinna również potrafi (a nawet musi) być smaczna i szybka i wcale nie droga!
Mięso wcale nie musi być codziennie w naszej diecie, idealnie byłoby 3-4 razy w tygodniu zastąpić je właśnie warzywami strączkowymi, który dodatek do diety ma wspaniałe właściwości.
Spożywanie warzyw strączkowych 4 razy w tygodniu zmniejsza ryzyka zawału serca, obniża poziom cholesterolu całkowitego i LDL tzw. złego cholesterolu, trójglicerydów we krwi, ryzyko nowotworu jelita grubego…
Usprawniają pracę jelit przez dużą zawartość błonnika pokarmowego diecie, przez co błonnik jak szczoteczka wymiata wolne rodniki, toksyny i metale ciężkie z naszego organizmu! 🙂
Dzisiejszy przepis jest łatwy w przygotowaniu, szybki, świetnie sprawdzi się na imprezie czy jako obiad na kilka dni! 🙂
Nic tylko próbować! 🙂
Składniki na blachę około 6 porcji
2 większe bakłażany
400 g czerwonej lub zielonej soczewicy
2 cebule
1 puszka pomidorów lub 500 ml passaty pomidorowek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 jajka
150 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki oregano
3 ząbki czosnku (lub więcej)
sól, pieprz
120 g sera żółtego *
*Kochani 20 g sera na porcje jeszcze nikomu nie zaszkodziło 🙂 pamiętajcie wszystko można kwestia ilości, chyba, że macie problemy z cholesterolem bądź miażdżycą tutaj bym rzeczywiście nie polecała
Sposób przygotowania
Soczewicę dokładnie przepłukaj dokładnie pod bieżącą wodą, zalej przegotowaną wodą w misce i mocz przez około godzinę (można dłużej)
Bakłażany kroimy w plastry i grillujemy lub obsmażamy z dwóch stron na delikatnie przesmarowanej patelni.
Cebulę kroimy w kosteczkę na łyżce oliwy przesmażamy. dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i dusimy.
Dodajemy soczewicę chwilę podsmażamy, zalewamy pomidorami i koncentratem, dodajemy oregano, pieprz, słodką paprykę do smaku i odrobinkę cynamonu (sekret pomidorowego sosu z Zante) doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 10-15 minut.
Formę do pieczenie przesmarowujemy delikatnie tłuszczem, układamy pierwszą warstwę bakłażanów.
Ser ścieramy na tarce, 2 miseczce mieszamy jajka, jogurt, połowę sera, sól, pieprz i szczyptę oregano.
Na pierwszą warstwę bakłażanów dajemy nasz soczewicowy farsz, układamy kolejną warstwę bakłażanów, kolejną porcję farszu i zalewamy jogurtowo-jajecznym sosem i posypujemy serem.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika z termoobiegiem no około 20 -30 minut (aż ser i masa jajeczna się zapieką)
Smacznego! :))))
Wartości odżywcze 1 porcji:
- wartość energetyczna 364,4 kcal
- węglowodany 40,8 g
- białka 27,9 g
- tłuszcze 9,5 g
- błonnik 9,3 g
Jeśli jesteście zainteresowani, abym stworzyła Wam indywidualnie opracowany jadłospis pod Wasze smaki ,
jednostki chorobowe i styl życia to kliknijcie obrazem i skontaktujcie się ze mną! 🙂
Zrób ten pierwszy krok w kierunku wymarzonej sylwetki! 🙂
Działam mobilnie na terenie Śląska i Krakowa, stacjonarnie przyjmuję w Tychach i Katowicach, a osoby z innych okolic zapraszam do konsultacji online <3